Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 09:53

Παλιά Πόλη: Το κόσμημα της Κέρκυρας (Φωτογραφίες)

Παλιά Πόλη: Το κόσμημα της Κέρκυρας (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: pierpaoloriu

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά νησιά των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας.

Και πώς να μην είναι, άλλωστε, όταν το νησί των Φαιάκων έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανό να συναρπάσει πολλούς και διαφορετικούς τύπους ταξιδιώτη. Κοσμική αλλά και σοφιστικέ, άγρια και γλυκιά, ανόθευτη και λαμπερή η Κέρκυρα μοιάζει να έχει βρει την χρυσή τομή ισορροπίας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της σημεία, μάλιστα, η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, σίγουρα από τις ομορφότερες -αν όχι η ομορφότερη- των ελληνικών νησιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακές καμάρες και λαβυρινθώδη σοκάκια κρύβουν μέσα τους την ψυχή αυτού του τόπου.

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι κόσμημα για όλο το νησί

Η πρώτη σας στάση θα γίνει στο Λιστόν για να πιείτε καφέ με τους ντόπιους κάτω από τις πέτρινες καμάρες με τα βενετσιάνικα φανάρια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρας, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, τη Σπιανάδα, η οποία σήμερα χωρίζεται σε Άνω και Κάτω και συγκεντρώνει όλη την κοινωνική και εμπορική ζωή του νησιού. Εδώ χτυπά ο παλμός του κέντρου, ενώ από το πρωί έως αργά το βράδυ είναι αναμφίβολα ένα ολοζώντανο σημείο συνάντησης, όπως αναφέρει το newsbeast.

Το Καμπιέλο, η παλαιότερη συνοικία της πόλης, θα σας παρασύρει σε ένα λαβύρινθο εικόνων και αισθήσεων μιας άλλης εποχής, που ταξιδεύει στη γείτονα Ιταλία. Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής τα παλιά και πολύ ψηλά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα ανέγγιχτη την αρχική αρχιτεκτονική τους όπως τα βενετσιάνικα σχέδια, τόσο στις πόρτες, όσο και στα παράθυρα. Η βόλτα στα καντούνια του Καμπιέλο βγάζει σε μικρές πλατείες, μυστικά πλατώματα με πηγάδια ή εκκλησίες, καθώς και σε ταβέρνες που σερβίρουν την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

Αφεθείτε στις σειρήνες των μονοπατιών της Παλιάς Πόλης και –δίχως χάρτη– ανακαλύψτε κάθε της σπιθαμή. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε...