Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 09:30

Λίμνη Τσιβλού: Ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό στην Αχαΐα (Βίντεο)

Η φύση λένε είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος και δεν έχουν άδικο. Στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα μέρη που μπορεί κανείς να θαυμάσει το «έργο» και το μεγαλείο της, με τους πάντες να ομολογούν ότι η χώρα μας είναι απλά πανέμορφη.

Για να επιστρέψετε, λοιπόν, σιγά σιγά στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές μία πολύ καλή επιλογή για τις εξορμήσεις των Σαββατοκύριακων του φθινοπώρου αποτελεί και η Λίμνη Τσιβλού στην Αχαΐα, η οποία δημιουργήθηκε μετά από μια κατολίσθηση που είχε ως αποτέλεσμα αυτό το υπέροχο φυσικό σκηνικό στην Πελοπόννησο.

Πώς θα πας στη λίμνη Τσιβλού, στην Αχαΐα

Για να την προσεγγίσει κανείς ακολουθεί τις ταμπέλες προς την παραλιακή Ακράτα, και από εκεί την πινακίδα στην πλατεία που δείχνει το δρόμο προς τη Ζαρούχλα. Ο δρόμος στριφογυρίζει στο βουνό, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, ενώ ταυτόχρονα μποροστά σας απλώνεται η εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα. Στα μισά της διαδρομής από Ακράτα για Ζαρούχλα, σε υψόμετρο 700 μ. στις πλαγιές του Χελμού, συναντάται η μαγευτική λίμνη Τσιβλού, που δημιουργήθηκε το 1913, όταν έπειτα από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη.

Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι, όπως αναφέρει το newsbeast.

Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή, ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Φιλόξενη και πανέμορφη, η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία και βόλτα στις όχθες της μέχρι ποδήλατο, κωπηλασία ή ακόμα και κολύμπι.

Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Ρωτήστε τους ντόπιους ποιο δρόμο να ακολουθήσετε για τα Ύδατα της Στυγός, εκεί που η Θέτις βούτηξε το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Πρόκειται για τις πηγές του ποταμού Κράθη στο Χελμό σε ένα τόπο απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς που εντοπίζεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων.

Θα προσεγγίσετε την περιοχή ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι (μιάμιση ώρα πεζοπορία) από το χωριό Περιστέρα. Η ενέργεια αυτού του μέρους είναι μοναδική. Ένας εντυπωσιακός καταρράκτης πέφτει σε απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μ. και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθη.

Βίντεο: Kostas Gertzos