Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 09:12

Γερολιμένας: Το χωριό - κόσμημα της Λακωνικής Μάνης (Φωτογραφίες)

Γερολιμένας: Το χωριό - κόσμημα της Λακωνικής Μάνης (Φωτογραφίες)
φωτογραφία instagram: meni_bel

Το τραχύ και επιβλητικό τοπίο της Λακωνικής Μάνης δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με την ιδιαίτερη «συμφωνία» πέτρας και θάλασσας να αποτελεί και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά στοιχεία που συνθέτουν και τη μοναδικότητα του τόπου.

Παραθαλάσσια χωριουδάκια ακριβώς πάνω στο κύμα, με πρωταγωνίστρια την πέτρα της μανιάτικης γης και τα διάφανα, σχεδόν, νερά της θάλασσας γοητεύουν τους επισκέπτες της περιοχής, με την απλότητα και την λιτότητα του τοπίου ολόγυρά τους.

Ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Λακωνικής Μάνης, λοιπόν, και ο Γερολιμένας, ο οποίος συναντάται στο νότιο άκρο της Μάνης, βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Ταινάρου. Σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το Γύθειο, 90 χλμ. από την Σπάρτη και 100, περίπου, χλμ. από την Καλαμάτα είναι ένας ιδανικός προορισμός για αξέχαστες μέρες χαλάρωσης. Πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό δίπλα στη θάλασσα με αυθεντικό «χαρακτήρα», ένα πραγματικό στολίδι της Λακωνίας.

Γνωστός και ως «Ιερός Λιμένας», επί τουρκοκρατίας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών ενώ παλιότερα αποτελούσε σπουδαίο αλιευτικό καταφύγιο με πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων καθώς και λιμάνι προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών.

Τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του γραφικού παραδοσιακού οικισμού αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, ενώ τα παραθαλάσσια γραφικά μαγαζάκια προσφέρουν φρέσκο ψαράκι και καφέ σχεδόν πάνω στο κύμα, αναφέρει το newsbeast.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όλο και περισσότερο τουριστική ανάπτυξη με τους επισκέπτες να στρέφονται σε αυτό το γραφικό, μικρό αλλά όμορφο άκρο της Λακωνίας με την εύκολη πρόσβαση, τη γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει καθώς και τη θέα στο απέραντο γαλάζιο που απολαμβάνει κανείς από εδώ.

Σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκονται, επίσης, και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της Λακωνικής Μάνης, όπως το Πόρτο Κάγιο και το Ακρωτήρι Ταίναρο, το Λιμένι και το Οίτυλο.