Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 09:19

Νυμφαίο: Το πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας (Βίντεο)

Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο λόγος για το Νυμφαίο Φλώρινας, τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα μονοπάτια που περιβάλλεται από ένα παραμυθένιο δάσος οξιάς.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1350 μ., το Νυμφαίο είναι γνωστό ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας», λόγω της εκπληκτικής φυσικής του ομορφιάς, αλλά και ως ένα από τα πιο κρύα χωριά της Ελλάδας, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, φέτος το θερμόμετρο έδειξε έως και -19°, ενώ όπως λένε οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού, ο φετινός χειμώνας θεωρείται πως ήταν σχετικά ήπιος σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς το θερμόμετρο τις προηγούμενες χρονιές άγγιξε ακόμα και τους -25°.

Στο Νυμφαίο έχει βρει καταφύγιο και ο Αρκτούρος. Η γνωστή μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία είναι γνωστή για την προστασία που προσφέρει στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα. Το έργο του Αρκτούρου γενικότερα στην προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος είναι τόσο σημαντικό και αναγνωρισμένο που η φήμη του είναι πολύ μεγάλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε το όμορφο βίντεο της ομάδας Up Stories: