Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 09:06

Στροφυλιά: Το εντυπωσιακό παραθαλάσσιο δάσος της Αχαΐας (Βίντεο)

Τόπος εκπλήξεων και αντιθέσεων, η Πελοπόννησος έχει πολλά κρυμμένα μυστικά τα οποία αξίζουν την προσοχή μας.

Το δάσος της Στροφυλιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, μία ώρα μακριά από την Πάτρα, είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δάσος που, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο.

Το δάσος καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα και συνορεύει με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τη Λίμνη Προκόπου και το Ιόνιο πέλαγος. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα συγκεντρώνει την ομορφιά της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές- τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς «στροφυλιά» σημαίνει κουκουναριά- ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη θάλασσα, όπου υπάρχουν αμμόλοφοι με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή και αμμοθίνες. Είναι το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Μαζί με τη λιμνοθάλασσα, αποτελεί ένα σημαντικό ζωντανό οικοσύστημα, που έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής. Θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους «κατοίκους» του δάσους της Στροφυλιάς.

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη Λίμνη Λάμια, τη Λίμνη Προκόπου, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα Λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλόγριας. Πρόκειται για ένα μαγευτικό παράκτιο μωσαϊκό βιότοπων με συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, ενώ προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura.

Δείτε υπέροχα πλάνα από το Δάσος της Στροφυλιάς μέσα από το βίντεο του Χρήστου Παναγιώτου: