Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 09:03

Λίμνη Ζαρού: Ένα... κινηματογραφικό σκηνικό στη σκιά του Ψηλορείτη (Φωτογραφίες)

Λίμνη Ζαρού: Ένα... κινηματογραφικό σκηνικό στη σκιά του Ψηλορείτη (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: nico_somaras_voyager

Μια κρυστάλλινη υδάτινη αγκαλιά που μαγεύει τους πάντες, στα νερά της οποία καθρεφτίζεται η επιβλητική και άγρια ομορφιά του Ψηλορείτη. Αυτή δεν είναι άλλη από τη γαλήνια λίμνη Ζαρού, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, στην Κρήτη.

Η πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με το ανέγγιχτο, ακόμα, από τον τουρισμό παρθένο τοπίο της κρητικής γης συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό που μαγεύει με τη γοητεία του ακόμη και τους πιο ρεαλιστές.

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, μόλις 1 χλμ. βόρεια από το ομώνυμο γραφικό χωριό, η τεχνητή λίμνη είναι γνωστή και ως Βοτόμος, μια ονομασία γνωστή στους ντόπιους από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός εκ των διασημότερων νερών στην Κρήτη. Η ονομασία Ζαρός προέρxεται από το μόριο Ζα, δηλαδή πολύ, και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέει πολύ νερό.

Μέχρι το 1987 η λίμνη ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος που σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Η σημερινή της μορφή οφείλεται σύμφωνα με το newsbeast στην ανάπλαση της περιοχής από την Δασική Υπηρεσία το 1987, η οποία δημιούργησε την τεχνητή λίμνη προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την λίμνη ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά από 5 χλμ. πεζοπορίας καταλήγει στο πρινόδασος του Ρούβα.