Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 09:28

Σαμαρίνα: Πτήση πάνω από το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας (Βίντεο)

Η Σαμαρίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά βλαχοχώρια της Πίνδου, κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, σε απόσταση 50 χλμ. από τα Γρεβενά.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.450 μ. στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα και θεωρείται το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων.

Το τοπίο είναι εντυπωσιακό με τα μεγάλα πεύκα να εναλλάσσονται με πυκνές βελανιδιές και με οξιές. Οι φυσικές ομορφιές, τα άφθονα κρύα νερά και το μοναδικό κλίμα έκαναν πολλούς να την αποκαλούν «Ωραία Σαμαρίνα». Το καλοκαίρι ο πληθυσμός της αγγίζει τους 5.000 κατοίκους.

Το κυριότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η τεράστια εκκλησία της Παναγιάς με το αιωνόβιο πεύκο που έχει ριζώσει στην οροφή της. Όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να περπατήσουν μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1713) που βρίσκεται μέσα στο δάσος και είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες ντόπιων αγιογράφων, καθώς και να ανακαλύψουν το ρέμα της Βάλια Κίρνα νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας. Το ρέμα αυτό πηγάζει από τον Σμόλικα και σχηματίζει καταρράκτες. Νοτιοδυτικά του χωριού, στους πρόποδες του Σμόλικα, βρίσκονται οι δύο γνωστές Δρακόλιμνες, Σμόλικα και Άπα Σπιντζιουράτα (Κρεμαστό Νερό).

Δείτε τη Σαμαρίνα από ψηλά σε ένα υπέροχο βίντεο του καναλιού στο youtube "Nature with drone makis theodorou":