Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 09:29

Αφέτες: Το άγνωστο χωριό της Μαγνησίας που έχει συνδέσει την ονομασία του με τον Ηρακλή (Φωτογραφίες)

Αφέτες: Το άγνωστο χωριό της Μαγνησίας που έχει συνδέσει την ονομασία του με τον Ηρακλή (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: Nikos Salamakis

Ένα μικρό, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό συναντάται σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο, στο μέσον σχεδόν της κεντρικής οδού που συνδέει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου.

Ο λόγος για τις Αφέτες, οι οποίες σύμφωνα με το μύθο οφείλουν την ονομασία τους στο γεγονός ότι ο Ιάσονας άφησε τον Ηρακλή στο χωριό αποκλείοντάς τον από την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς έκρινε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, δυσκολεύοντας το ταξίδι με την Αργώ.

Σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων τα σπίτια και τα αξιόλογα αρχοντικά του χωριού είναι αμφιθεατρικά χτισμένα και απλωμένα σε δύο πλαγιές με υπέροχη θέα προς τα νερά του Παγασητικού, ενώ τα όμορφα πέτρινα καλντερίμια καλούν τον επισκέπτη για όμορφους περιπάτους, σύμφωνα με το newsbeast.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένη από τον γνωστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη, καθώς και η πέτρινη κεντρική πλατεία με τα πέντε τεράστια πλατάνια.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού τα τρία πέτρινα τοξωτά γεφύρια στις τρεις ρεματιές, που το διασχίζουν καταλήγοντας στο επίνειο του χωριού, τον παραθαλάσσιο οικισμό της Αφήσσου.