Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 09:56

Άνω Παρακάλαμος: Το άγνωστο χωριό της Ηπείρου με τον «κρυμμένο θησαυρό» (Βίντεο)

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και καλά κρυμμένο ανάμεσα στο Όρος Κασιδιάρη και τον λόφο Σωσσίνου βρίσκεται το χωριό Πογδόριανη, που σήμερα ονομάζεται Άνω Παρακάλαμος.

Ένα χωριό που τους χειμερινούς μήνες φιλοξενεί μόλις και μετά βίας 25 μόνιμους κατοίκους.

Η ομάδα Up Stories μάς ταξιδεύει εκεί με ένα drone βίντεο και μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του χωριού.

Το χωριό όπου ο Σουλεϊμάν εξόρισε τη μητέρα του και τη Χουρέμ

Η Πογδόριανη στο παρελθόν φιλοξένησε τόσο τη μητέρα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή όσο και την πιο γνωστή από τις συζύγους του, τη Χουρέμ. Οι κόντρες αυτών των δύο γυναικών έμειναν κυριολεκτικά στην ιστορία και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Σουλεϊμάν χρειάστηκε να τις χωρίσει προκειμένου να εξομαλυνθεί το κλίμα εντός του παλατιού. Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πογδόριανη ως «τόπος εξορίας» αυτών των δύο γυναικών ήταν επειδή θεωρούνταν πολύ ασφαλές μέρος για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους προσωπικότητες.

Στην ουσία έχρισε ως δεσποτάτο της μητέρας του ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Πογδόριανης, η οποία συμπεριλάμβανε τα σημερινά χωριά του Παρακαλάμου, του Άνω Παρακαλάμου, το Παλαιό Μαυρονόρος (σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και οι κάτοικοι του ζουν στο νέο Μαυρονόρος) και τη Σιταριά, χωριά τα οποία σήμερα αποτελούν μαζί με κάποια ακόμα τον Δήμο Καλαμά.

Η Πογδόριανη γνώριζε τεράστια οικονομική άνθηση και θεωρούνταν κέντρο του εμπορίου. Οι κάτοικοι της περιοχής απολάμβαναν τις ελευθερίες που είχαν από την Βαλιδέ Σουλτάνα και διατηρούσαν τόσο τη θρησκευτική τους ελευθερία όσο και αυτή της διατήρησης της γλώσσας τους. Το 1912 η Πογδόριανη λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους.

Ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού

Υπάρχει ένας τεράστιος μύθος ότι ένα μεγάλο κομμάτι του θησαυρού που υπήρχε στο συγκεκριμένο χωριό στο σπίτι όπου διέμενε η Βαλιδέ Σουλτάνα βρίσκεται μέχρι και σήμερα κρυμμένο καλά σε κάποιο σημείο του χωριού.

Όπως αναφέρει το Up Stories, δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι βλέπουν αγνώστους να περιφέρονται στο χωριό τους για λίγες μέρες και μετά να εξαφανίζονται. Κάποιοι δεν έχουν διστάσει να αγοράσουν έναντι αδράς αμοιβής κάποιο από τα εναπομείναντα σπίτια του χωριού, εγκαταλελειμμένα ή όχι, και μετά να το γκρεμίσουν. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το γεγονός κάποιοι από αυτούς να τα επιστρέφουν χωρίς ανταλλάγματα στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.