Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 09:46

Καλάμι: Το «χωριό-φάντασμα» της Κρήτης (Βίντεο)

Αποτελούσε ένα χωριό που έσφυζε από ζωή και κάποτε μετρούσε μέχρι και 600 κατοίκους.

Σήμερα η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής σε σημείο που το αποκαλούν ακόμη και χωριό-φάντασμα.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv για ένα ελληνικό χωριό, το χωριό Καλάμι στην Κρήτη που γνώρισε μεγάλη ζωντάνια αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε (όπως πολλά χωριά της Ελλάδας) από τους κατοίκους του και ερήμωσε.

Όταν κοιτάς τις εικόνες από ψηλά νομίζεις ότι θα δεις κάποια νοικοκυρά να βγαίνει από ένα παράθυρο ή ότι ξαφνικά ο δρόμος θα ζωντανέψει και παιδιά θα αρχίζουν να παίζουν εκεί. Αυτό που κάνει ιδιαίτερο την εγκατάλειψη σε αυτό το χωριό είναι το μέγεθός του μιας και κάποτε ζούσαν εκεί δεκάδες οικογένειες. Σήμερα οι κάτοικοί του μετριούνται στα δάχτυλα…

Το Καλάμι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Βιάννου. Θα το συναντήσεις κάνοντας μια διαδρομή 31 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για ένα πραγματικά γραφικό και όμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο σχεδόν 500 μέτρων στην άκρη ενός μικρού λεκανοπεδίου. Περιβόλια, λόφοι και ποτάμια το περιτριγυρίζουν με τα πέτρινα σπίτια να δημιουργούν ένα σκηνικό σαν βγαλμένο από ταινία. Ωστόσο αυτή η ερημιά το κάνει συχνά να το αποκαλούν ως το χωριό – φάντασμα.

Καθώς κοιτά κανείς τις εικόνες της εγκατάλειψης και της ερήμωσης τού δημιουργείται ένα μελαγχολικό και κάποιες φορές ανατριχιαστικό συναίσθημα. Ο θεατής νομίζει ότι πίσω από τις πόρτες κρύβονται οικογένειες που ξαφνικά θα εμφανιστούν και θα δώσουν πάλι ζωντάνια στο χωριό Καλάμι.

Η δημιουργία αυτού του οικισμού μοιάζει λίγο πολύ με την ιστορία πολλών χωριών στην Ελλάδα μιας και δεν είναι λίγα τα χωριά που χτίστηκαν γιατί οι κάτοικοι έψαχναν τρόπο να προστατευθούν. Έτσι και το ελληνικό αυτό χωριό, το Καλάμι θεωρείται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα τέλη της ενετοκρατίας και τις αρχές της τουρκοκρατίας. Ο πιο βασικός λόγος για την κατασκευή του και μάλιστα σε τέτοιο σημείο ήταν η προστασία των ανθρώπων από εχθρικές επιδρομές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να χτιστεί σε μια τέτοια ημιορεινή περιοχή.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι ανάγκες των ανθρώπων άλλαξαν και κατά τη δεκαετία του ’70 οι οικογένειες άρχισαν να το εγκαταλείπουν σταδιακά. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να βλέπουμε ακόμη και μισάνοιχτες πόρτες λες και οι άνθρωποι έφυγαν βιαστικά και τα άφησαν όλα πίσω τους.

Οι εικόνες από το κανάλι Sarantos Nikos στο Youtube δείχνουν ακριβώς αυτή την εγκατάλειψη και την ερημιά αυτού του χωριού-φαντάσματος όπως συνηθίζουν πια να το αποκαλούν.

Ταξιδεύοντας στην ελληνική ύπαιθρο θα συναντήσει συχνά αυτό το φαινόμενο της εγκατάλειψης των χωριών. Οικισμών που κάποτε έσφυζαν από ζωή, είχαν σχολεία, μπακάλικα και διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και πλέον είναι παντελώς έρημα.

Οι κάτοικοί τους είτε προς αναζήτηση εργασίας είτε για να έχουν περισσότερες ανέσεις, αποφάσισαν να τα εγκαταλείψουν. Το ελληνικό χωριό για το οποίο μιλήσαμε σήμερα, το Καλάμι είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και φαίνεται πιο έντονα λόγω του μεγέθους του. Γιατί εκεί κάποτε έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι. Είχαν τα νοικοκυριά τους. Είχαν τις δουλειές και τα χωράφια τους. Και τώρα… ερημιά.