Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 09:56

Πινακάτες: Το «μυστικό» χωριό στο κεντρικό Πήλιο (Φωτογραφίες)

Πινακάτες: Το «μυστικό» χωριό στο κεντρικό Πήλιο (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: grigoris_koulouriotis

Σε απόσταση μόλις 25 χλμ. ανατολικά του Βόλου, κρύβεται το μικρό «μεγάλο μυστικό» του κεντρικού Πηλίου.

Ένα χωριό πανέμορφο, γραφικό και αρχοντικό, που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της τοπικής, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Ο λόγος για τις Πινακάτες, που από το 1979 και με προεδρικό διάταγμα έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέος οικισμός. Περιποιημένα και καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά και μικρότερα λαϊκά σπίτια, αλλά εξίσου προσεγμένα, μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια και το καταπράσινο φυσικό τοπίο του Πηλίου συνθέτουν την γοητευτική εικόνα του ανέγγιχτου ακόμα από τον μαζικό τουρισμό παραδοσιακού χωριού.

Χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού των Κενταύρων, διαθέτει όμορφες γωνιές που αξίζει κανείς να εξερευνήσει. Ανάμεσά τους η μικρή πλατεία του χωριού με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη του 1894.

Σε αυτή μάλιστα σύμφωνα με το newsbeast στρώνουν τα τραπέζια τους οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού για να γευτούν οι επισκέπτες τους νόστιμες, τοπικές λιχουδιές.

Στη σκιά των γειτονικών και δημοφιλέστερων Μηλιών και Βυζίτσας, οι Πινακάτες μέχρι το 2000, όταν ανοίχθηκε ο δρόμος για την Βυζίτσα, ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω του Αγίου Γεωργίου Νηλειάς, γι αυτό και παρέμειναν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Το όνομα τους οφείλεται στους πρώτους κατοίκους των Πινακάτων, οι οποίοι ονομάζονταν «πινακάς», δηλαδή κατασκευαστής ξύλινων ή πήλινων πιάτων, τα οποία στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

????????????????

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nikos Ntafopoulos???????? (@nikosntafopoulos89) στις