Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 09:18

Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Το άγνωστο χωριό του Πηλίου (Φωτογραφίες)

Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Το άγνωστο χωριό του Πηλίου (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: ashleyjoost

Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά χωριά του Πηλίου συναντάται σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο, στο ψηλότερο σημείο του βουνού των Κενταύρων.

Σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου ανάμεσα σε δύο ράχες, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας υποδέχεται του επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος, κοντά στις διάσημες και πολυσύχναστες Βυζίτσα και Μηλιές.

Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριουδάκι που διατηρεί ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Εξαιρετικά νεοκλασικά που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Πρόκειται για κτίσματα που ανήκουν ως επί το πλείστον σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο, οι οποίοι τα μετέτρεψαν σε εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες -από τα πιο σημαντικά η οικία Ιωαννίδη, κτισμένη το 1888, που χαρακτηρίζεται έργο τέχνης.

Πηλιορείτικα αρχοντόσπιτα, πέτρινες βρύσες, τρεχούμενα νερά και σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό ενθουσιάζουν τους λάτρεις της πεζοπορίας. Το χωριό φημίζεται, επίσης, και για την συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό, ενώ σύμφωνα με το newsbeast έχει ως «προίκα» μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.

Η παράδοση λέει ότι το χωριό δημιουργήθηκε γύρω από την ομώνυμη εκκλησία -εξαιρετικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής χτισμένη εξ ολοκλήρου από πέτρα- η οποία χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν την εικόνα του στρατηλάτη αγίου μέσα σε ένα θάμνο.