Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 09:15

Γνωστά και άγνωστα ναυάγια στην Ελλάδα - Μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής (Φωτογραφίες)

Γνωστά και άγνωστα ναυάγια στην Ελλάδα - Μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: loukaslkp (Ναυάγιο Καλοταρίτισσας)

Μπορεί να φημίζεται για πολλούς λόγους τη θερινή περίοδο, ωστόσο αυτό που κάνει no1 επιλογή των τουριστών την Ελλάδα είναι σίγουρα οι αμέτρητες παραλίες κάθε λογής που ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Οργανωμένες ή όχι, προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή μόνο από θαλάσσης, ό,τι κι αν ζητήσει κάποιος στις ελληνικές ακτές σίγουρα θα το βρει. Ακόμα και ναυάγια, τα οποία μπορεί να έχουν βρεθεί στο σημείο που είναι με τραγικό τρόπο, αποτελώντας παρόλα αυτά την τουριστική ατραξιόν ορισμένων περιοχών.

Σκουριασμένα κουφάρια πλοίων, ξεβρασμένων δίπλα ή και πάνω στην ακτή, που στέκουν αγέρωχα στο χρόνο, έχουν αφομοιωθεί από το τοπίο ολόγυρά τους και αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς, κρύβοντας το καθένα τη δική του ιστορία.

Το travel.eleftheriaonline συγκέντρωσε γνωστά και άγνωστα ναυάγια, τα οποία καθηλώνουν με το εντυπωσιακό σκηνικό τους...

Ζακύνθου

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και η πιο φημισμένη του νησιού του Ιονίου. Τα καταγάλανα νερά της, η υπέροχη αμμουδιά και γενικότερα το τοπίο της είναι σαν απεικόνιση πίνακα ζωγραφικής, όμως αναμφισβήτητα ξεχωριστή «νότα» στη φήμη της προσθέτει το «κουφάρι» του πλοίου που βρίσκεται στο κέντρο της και αποτέλεσε και την αφορμή για την ονομασία της, καθώς μέχρι το 1982 ήταν γνωστή ως «Άγιος Γεώργιος». Το ναυάγιο έγινε την 1η Οκτωβρίου 1980, ενώ το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα, από την Τουρκία τα οποία θα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο σε διεθνή ύδατα.

Διακόφτι Κυθήρων

Ιδιαίτερα δημοφιλές για τον εντυπωσιακό βυθό που έχει αναπτυχθεί γύρω του, το ναυάγιο «Nordland» συναντάται απέναντι ακριβώς από το παραθαλάσσιο χωριουδάκι Διακόφτι, στο λιμάνι των Κυθήρων, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Το ρωσικό φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στην βραχονησίδα Δραγονάρες τον Αύγουστο του 2000, καθώς σύμφωνα με τις ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό, το πλήρωμά του είχε πιει λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το μηχανοστάσιό του και να μισοβυθιστεί με την πρύμνη σε βάθος περίπου 30 μέτρων.

Αμοργoύ

Το ναυάγιο πλοίου «Ολυμπία» βρίσκεται μισοβυθισμένο σε έναν ήσυχο κόλπο στη νοτιοδυτική Αμοργό, στην περιοχή Καλοταρίτισσα. Ηταν Φεβρουάριος του 1980 όταν προσάραξε και ναυάγησε στην Αμοργό. Στη σκουριασμένη πλώρη του διακρίνεται ακόμα ανάγλυφο το παλιό του όνομα, αυτό που είχε πριν μετονομαστεί σε «Ολυμπία»: «Inland».

Άνδρου

Χρειάζεται μια ώρα οδήγησης από το Γαύριο, πάνω από τους ανεμοδαρμένους ορεινούς όγκους της Άνδρου, για να φτάσετε στη θέση Βόρη, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το ναυάγιο του «Σεμίραμις». Το «Σεμίραμις» ήταν ένα φορτηγό πλοίο της κατηγορίας SD-14's το οποίο είχε ναυπηγηθεί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1975. Κατέληξε εκεί κάτω από άγνωστες συνθήκες (πιθανώς θαλασσοταραχή) τον Σεπτέμβριο του 1996.

Βαλτάκι Γυθείου

Στην παραλία της Σελινίτσας, στη Λακωνία και σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το Γύθειο, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος», που ναυπηγήθηκε το 1950, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και κορυφαία τουριστική ατραξιόν. Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα, οι ιστορίες και οι μύθοι που το ακολουθούν από τον Δεκέμβριο του 1981 όταν βρέθηκε ακινητοποιημένο στην περιοχή είναι πολλές. Η μία από αυτές κάνει λόγο για παράνομο τσιγαράδικο, η δεύτερη θέλει να έκανε λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ενώ η τρίτη εξ αυτών κάνει λόγο για ένα πλοίο-φάντασμα με άγνωστο ιδιοκτήτη.

Περιστέρας Αλοννήσου

Μόλις 1,5 μίλι ανατολικά της Αλοννήσου, βρίσκεται το άγονο νησί της Περιστέρας που προσφέρει για τα πλεούμενα ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισχυρούς ανέμους και την τρικυμιώδη θάλασσα. Το 1985, ο Έλληνας ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης ανακάλυψε το μεγάλο κλασσικό ναυάγιο κοντά στην Περιστέρα. Το ναυάγιο ανασκάφηκε μερικώς το 1992-93 και το 1999 από την Εφορεία των Ενάλιων Αρχαιοτήτων - υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου - δύτη Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη. 

Γραμβούσας, Χανιά

Το σκουριασμένο ναυάγιο που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι της Γραμβούσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Χανίων, έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής και κομμάτι της ιστορίας του. Πρόκειται για το μότορσιπ «Δημήτριος Π», μήκους 146 ποδών. Το σκάφος απέπλευσε την 30η Δεκεμβρίου του 1967 από τη Χαλκίδα, με 440 τόνους τσιμέντα και προορισμό τη Βόρεια Αφρική. Λόγω καιρού, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στον Όρμο Διακόφτι των Κυθήρων. Στις 6 Ιανουαρίου απέπλευσε για τον προορισμό του, όμως συνάντησε και πάλι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προς τις δυτικές ακτές της Κρήτης. Αγκυροβόλησε στην νότια πλευρά της νήσου Ήμερη Γραμβούσα, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ακτή και έριξε και τις δυο άγκυρες. Στις 8 Ιανουαρίου του 1968, γύρω στις 13.15 κόπηκε η αλυσίδα της δεξιάς άγκυρας και ο κυβερνήτης προσπάθησε να κρατήσει το σκάφος με τη βοήθεια της μηχανής. Όμως τελικά δεν τα κατάφερε, το σκάφος προσάραξε με την αριστερή πλευρά και το μηχανοστάσιο κατακλύστηκε από νερά.

Γιάλοβα

Το ναυάγιο του πλοίου στον κόλπο της Γιάλοβας είναι το αιγυπτιακών συμφερόντων με σημαία Μάλτας φορτηγό «Ραμόνα», το οποίο ταξιδεύοντας το 1983 από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα έπαθε μηχανική βλάβη και έφτασε ρυμουλκούμενο στον όρμο του Ναβαρίνου, όπου αγκυροβόλησε. Εκεί εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα και την εταιρεία και τρία χρόνια αργότερα, σε μια ξαφνική κακοκαιρία, παρασύρθηκε και προσάραξε στα νερά της Γιάλοβας. Από τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, που έχουν στη διάθεσή τους οι λιμενικές Αρχές, προκύπτει ότι το πλοίο μετέφερε 573 τόνους θειικού αργιλίου, συσκευασμένο σε σάκους. Το συγκεκριμένο υλικό δεν χαρακτηρίζεται ως τοξικό ή επιβλαβές για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.