Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:35

«Μια ανάσα από τον ουρανό» - Ταξίδι στα Μετέωρα (Φωτογραφίες)

Αν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα οι προορισμοί που έχουν την τιμητική τους όλες τις εποχές του χρόνου βρίσκονται σε περίοπτη θέση, τότε αν δεν το έχετε κάνει ήδη επιβάλλεται μια επίσκεψη στα Μετέωρα.

Πρόκειται όπως θα διαπιστώσετε μέσα από το οδοιπορικό του travel.eleftheriaonline για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράξενα τοπία της Ελλάδας, ένα μέρος που όσες φωτογραφίες και βίντεο το έχουν αναδείξει κατά καιρούς, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την φυσική θέα.

Τεράστιοι σκούροι, κάθετοι βράχοι, που μοιάζουν να τοποθετήθηκαν εκεί από κάποιο τεράστιο χέρι, αφήνουν όποιον τους αντικρίσει για πρώτη φορά με το στόμα ανοιχτό από το θαυμασμό και το δέος. Και τα δύο αυτά συναισθήματα γιγαντώνονται όταν κάποιος αναλογιστεί πως αυτοί οι θεόρατοι βράχοι είναι τόποι ασκητισμού εδώ και χίλια χρόνια…

Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τα Μετέωρα ως «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας» και το ελληνικό κράτος ως «τόπο ιερό, αναλλοίωτο και απαραβίαστο». Οι βράχοι σχηµατίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατ. χρόνια. Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισµοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σηµερινό τους σχήµα.

Δεδομένου πως η πλειοψηφία των επισκεπτών ταξιδεύει πέρα από το προσκύνημα στα Μοναστήρια, για να απαθανατίσουν το μοναδικό αυτό τοπίο, αρκετοί αρέσκονται στο να μεταβαίνουν σε δύσβατες περιοχές ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη λήψη. Η τακτική ωστόσο αυτή δεν συνιστάται, καθώς αρκετά σημεία είναι απότομα, ενώ ορισμένα βράχια γλιστράνε. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό θα είναι να έχετε ειδικά παπούτσια, τύπου αρβυλάκι, αν δεν αρκεστείτε σε μια απλή επίσκεψη στις Μονές.

Οι επισκέψιμες μονές είναι οι εξής:

Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η πιο εύκολα προσβάσιμη και η πρώτη που συναντά ο επισκέπτης (καθημερινά εκτός Δευτέρας 09:30-13:30 & 15:00-17:00).

Η ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, καθώς βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην κορυφή υψηλότερου βράχου. Είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα σωζόμενα μοναστήρια των Μετεώρων. Εδώ θα δείτε τις περίφημες συλλογές της, το κελάρι, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά 32 μ. μήκους Τράπεζα, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Εδώ φιλοξενείται επίσης και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής (καθημερινά εκτός Τρίτης 09:00-17:00).

Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο μοναστήρι (καθημερινά εκτός Τετάρτης 09:00-14:00, αν και το ωράριο αλλάζει συχνά).

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τo «For Your Eyes Only» του James Bond αλλά και για τη σειρά Τατουάζ (καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00).

Η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Στο μοναστήρι διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγ. Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-16:00).

Η Μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η πρόσβαση στον ιερό χώρο γίνεται από λαξευτές σκάλες στο βράχο με ενδιάμεση γέφυρα (καθημερινά εκτός Παρασκευής 09:00-15:00).

Επίσκεψη στην Καλαμπάκα

Μπορεί η Καλαμπάκα ουσιαστικά να λειτουργεί για τους περισσότερους επισκέπτες της ως το σημείο-είσοδος στα Μετέωρα αλλά και από μόνη της παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς είναι γραφική, γεμάτη ταβέρνες, μαγαζάκια, ξενοδοχεία, ό,τι χρειάζεστε για μια ευχάριστη διαμονή με υπέροχη θέα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες μέσα από το φακό του travel.eleftheriaonline: