Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 09:51

Η «κίτρινη θάλασσα» του Ιούλη (Φωτογραφίες)

Η «κίτρινη θάλασσα» του Ιούλη (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: george_stafidas

Είναι καλοκαίρι και όλοι σκεφτόμαστε διακοπές σε μέρη με γαλαζοπράσινα νερά.

Υπάρχει όμως ένα μέρος στην Ελλάδα όπου η... θάλασσα της είναι "κίτρινη" με το υγρό στοιχείο να αντικαθίσταται από τη φύση.

Πρόκειται για το νομό Έβρου όπου τον Ιούλιο γίνεται κίτρινος από τα μαγευτικά ηλιοτρόπια, κάνοντας ντόπιους και τουρίστες να τα φωτογραφίζουν συνεχώς.

Τα ηλιοτρόπια αναπτύσσονται ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου στον ουρανό, ενώ τη νύχτα στρέφονται αργά προς την ανατολή, περιμένοντας το επόμενο ξημέρωμα.

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, ο Ήλιος ήταν ερωτευμένος με την Ωκεανίδα Νύμφη, Κλυτία.

Τον έρωτα αυτό αποφάσισε να καταστρέψει η Αφροδίτη, θέλοντας να πάρει εκδίκηση. Η θεά είχε εξοργιστεί, επειδή ο Ήλιος φανέρωσε την κρυφή ερωτική της σχέση με τον Άρη. Τον καταράστηκε, λοιπόν, να ερωτευτεί παράφορα την Λευκοθόη, κόρη του βασιλιά της Περσίας Όρχαμου και της Ευρυνόμης. Επειδή ήταν πάρα πολύ όμορφη, ο Ήλιος έριχνε τις ακτίνες του μόνο πάνω της. Ανέτειλε κάθε πρωί νωρίτερα και έδυε αργότερα, ώστε να μπορεί να τη θαυμάζει. Κάποια στιγμή θέλησε να την πλησιάσει και για να μπει στο διαμέρισμα της αγαπημένης του, πήρε τη μορφή της Ευρυνόμης. Κατάφερε να διώξει τις σκλάβες και να μείνει μόνος μαζί της, με τα εξής λόγια: «Φύγετε τώρα γιατί έχω κάποιο μυστικό να ανακοινώσω στην κυρά σας». Τότε αποκάλυψε στη Λευκοθόη την ταυτότητα και τις προθέσεις του: «Εγώ είμαι αυτός που σας βλέπει όλους και φωτίζει το Σύμπαν, είμαι το φως του κόσμου και σε αγαπώ».

Ακούγοντας αυτά τα λόγια η Λευκοθόη τρομοκρατήθηκε. Ο Ήλιος χωρίς να χάσει καιρό πήρε την πραγματική του μορφή και απέκτησε τη συνηθισμένη λαμπρότητα του. Τότε η νεαρή κοπέλα τον ερωτεύτηκε παράφορα. Η πρώην ερωμένη του Ήλιου, η Κλυτία, ζήλεψε την ευτυχία τους. Πληροφόρησε τον βασιλιά Όρχαμο για τα καμώματα της κόρης του και εκείνος την τιμώρησε. Την έθαψε ζωντανή και ζήτησε να τη σκεπάσουν με ένα λόφο άμμου. Ο Ήλιος προσπάθησε να σώσει τη Λευκοθόη, αλλά ήταν πολύ αργά. Η κοπέλα είχε πεθάνει από ασφυξία.

Για να τιμήσει τη μνήμη της, την περιέχυσε με αμβροσία και πότισε τη γη γύρω της λέγοντας: «Θα κάνω τουλάχιστον ό,τι χρειάζεται για να ανέβεις στον ουρανό». Αμέσως το κορμί της Λευκοθόης έβγαλε ρίζες και έγινε το δέντρο που παράγει το λιβάνι. Από εκείνη την ημέρα ο Ήλιος διέκοψε κάθε επαφή με την Κλυτία και την περιφρονούσε. Η απελπισία της την οδήγησε σε θανάσιμο μαρασμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ριζώσει στη γη και να μετατραπεί σε ένα φυτό με κίτρινο χρώμα. Πρόκειται για το ηλιοτρόπιο, το λουλούδι που στρέφεται στη μεριά του ήλιου και μαρτυρά τον έρωτα της Κλυτίας προς τον θεό. Λέγεται πως το ηλιοτρόπιο όταν βρεθεί κοντά σε δέντρα που παράγουν λιβάνι τα μαραίνει και μαραίνεται και το ίδιο αμέσως μετά...

Όπως αναφέρει το nature.com, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις πειραματίστηκαν με τον ηλίανθο τον ετήσιο (Helianthus annuus), το πιο γνωστό από τα περίπου 25 είδη ηλίανθου, αυτό που δίνει τους γνωστούς ηλιόσπορους.

Οι ηλίανθοι αφέθηκαν να αναπτυχθούν για λίγες μέρες στο ανοιχτό πεδίο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκανσε θαλάμους με σταθερά φώτα που έμεναν μονίμως ανοιχτά. Για αρκετές μέρες, τα φυτά συνέχισαν να κινούνται από την ανατολή προς τη δύση και μετά πάλι πίσω στην ανατολή.

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η κίνηση του ηλιοτρόπιου δεν οφείλεται μόνο στο λεγόμενο φωτοτροπισμό -την τάση των φυτών να αναπτύσσονται προς το φως- αλλά και στο βιολογικό ρολόι.

Ο μηχανισμός του χορού

Πώς όμως μπορεί το φυτό να κινείται; Η έρευνα αποκάλυψε ότι το ηλιοτρόπιο γέρνει όταν τα κύτταρα στη μία πλευρά αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι στην άλλη. Ο ταχύτερος πολλαπλασιασμός των κυττάρων στη δυτική πλευρά αναγκάζει το βλαστό να στραφεί ανατολικά και το αντίστροφο.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς το βιολογικό ρολόι του φυτού επηρεάζει την ανάπτυξη με αυτόν τον ασύμμετρο τρόπο. «Με κάποιο τρόπο το ίδιο ρολόι στο ίδιο όργανο του φυτού έχει αντίθετες επιδράσεις στις απέναντι πλευρές του βλαστού. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό» σχολιάζει ο Χάγκοπ Ατάμιαν, ο μεταδιδακτορικός φοιτητής που παρουσίασε τη μελέτη.

Για τα ηλιοτρόπια, το πάρτι τελειώνει όταν ο βλαστός και η ταξιανθία ωριμάσουν, οπότε το φυτό απλά στέκεται όρθιο, συχνά στραμμένο προς την ανατολή.

Η μελέτη του φαινομένου έχει ωστόσο σημασία και για άλλα καλλιεργούμενα φυτά που ακολουθούν τον Ήλιο, όπως η σόγια, το βαμβάκι και η μηδική (αλφάλφα). Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι η κίνηση αυτή αυξάνει τη σοδειά.

Ο ακριτικός νομός είναι εν μέρη ξεχασμένος αλλά με απίστευτες ομορφιές αποτελεί ένα εναλλακτικό μέρος που μας περιμένει να το γνωρίσουμε.

Μπορεί να μην είναι καλοκαιρινός προορισμός αλλά και το φαινόμενο αυτό από μόνο του είναι μια καλή αφορμή για να ταξιδέψουμε στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας.

Πέρα βέβαια από τα ηλιοτρόπια, ορισμένα σημεία που αξίζει κανείς να δει είναι τα εξής: Ποταμός Έβρος, Φάρος Αλεξανδρούπολης, Δέλτα Έβρου, Ιερά Μονή Παναγία η Κοσμοσώτειρα Φερών, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Μεταξωτά Σουφλίου, Διδυμότειχο, Καστανιές, παραλία Μάκρης, παραλία Αγίας Παρασκευής.