Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 09:18

Τραχήλα: Το πέτρινο ψαροχώρι της Μεσσηνίας (Φωτογραφίες)

Τραχήλα: Το πέτρινο ψαροχώρι της Μεσσηνίας (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: andreas_pan

Η άγρια ομορφιά και το επιβλητικό της τοπίο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Μάνης που την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την παραπάνω περιγραφή με γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς της Λακωνικής Μάνης. Ωστόσο και η δυτική Μάνη, που εντοπίζεται στη Μεσσηνία, διαθέτει εξίσου εντυπωσιακά και πανέμορφα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. 

Ανάμεσα σε αυτά και η Τραχήλα, το πέτρινο ψαροχώρι που συναντάται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, χτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Άγνωστο στους περισσότερους, το μικρό ψαροχώρι με το ιδιαίτερο χρώμα, τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυωπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρά του αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση.

Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της βόλτας εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Τους προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρει κανείς αγνές και ανέγγιχτες, ακόμη, παραλίες από τον μαζικό τουρισμό, κυρίως με βράχια και κρυστάλλινα νερά που εντυπωσιάζουν. Από τις πιο διάσημες, η ακτή Καταφύγι με τα χαρακτηριστικά επίπεδα βράχια που λειτουργούν ως φυσικές εξέδρες για τους λουόμενους.