Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 09:56

Aχαΐα: Περιήγηση στην παλιά Μονή Ταξιαρχών - Ο κρυμμένος καταρράκτης της (Βίντεο)

Πρόκειται για εγκαταλελειμμένη Μονή στην περιοχή του φαραγγιού του Τεθρέα στο Αλεποχώρι και τη Σπαρτιά Αχαΐας.

Τα κτίρια της μονής καταρρέουν με τον καιρό, ο ναός όμως διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση. Χτίστηκε το 1700 περίπου και κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο. Την εποχή που χτίστηκε ο ναός χρησιμοποιούνταν σαν «Κυριακό». Οι ερημίτες που ζούσαν σε σπηλιές και κελιά στις γύρω χαράδρες της περιοχής εκκλησιάζονταν εκεί.

Σώζονται υποτυπωδώς κάποια κελιά μοναχών. Το πολύ δυνατό κρύο του χειμώνα ανάγκασε τους μοναχούς να μεταφερθούν σε νέο μοναστήρι στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου μετά το Αλεποχώρι. Αλλά και η νέα θέση αποδείχτηκε δυσλειτουργική και από εκεί μεταφέρθηκαν εκ νέου το 1728 από τον Νεκτάριο Μοναχό στη θέση που υπάρχει σήμερα η Μονή των Αγίων Πάντων Τριταίας. Οι μονές στις προηγούμενες θέσεις έγιναν μετόχια της.

Δίπλα στην παλιά μονή Ταξιαρχών υπάρχει μεγάλος καταρράκτης με συνεχή ροή όλο το χρόνο ο οποίος είναι εν μέρει ορατός απο την είσοδο της μονής. Το χειμώνα ο καταρράκτης συνήθως παγώνει μερικώς και το νερό δημιουργεί διέξοδο κάτω από τον πάγο όπως φαίνεται και στο βίντεο. Συνολικά λοιπόν στην περιοχή του Φαραγγιού Τεθρέα και της μονής, από τις πηγές του μέχρι το χωριό Αλεποχώρι υπάρχουν 4 μεγάλοι και 2 μικρότεροι καταρράκτες.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω μονοπατιού είτε από το Αλεποχώρι είτε από την Σπαρτιά. Τα δύο μονοπάτια συναντώνται σε κάποιο σημείο και συνεχίζουν προς την μονή.

Το video του ‎Κώστα Γκέρτζου‎ από την παλιά μονή Ταξιαρχών και του καταρράκτη που υπάρχει δίπλα της μας αποκαλύπτουν ένα ακόμα μαγικό τοπίο της Αχαΐας...