Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 09:55

Η ιστορική Δημητσάνα από ψηλά (Βίντεο)

Η ιστορική Δημητσάνα από ψηλά (Βίντεο)
φωτο-8alou

Ένα ατμοσφαιρικό βίντεο από τον πετρόκτιστο οικισμό της Δημητσάνας δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο Κώστας Γκέρτσος.

Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας και διαθέτει αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός.

Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 342 κάτοικοι, ενώ το 2001 είχε 611 κατοίκους, και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Αξιοθέατα στο εσωτερικό του οικισμού αποτελούν η Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, το αρχοντικό του Γρηγορίου του Ε΄, το δημοτικό σχολείο κ.α. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα του χώρου της Σχολής Δημητσάνας, ιδρύθηκε το 1764 και εμπλουτιζόταν με βιβλία επί 57 έτη, ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα.

Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, που στηρίζονταν στη υδροκίνηση.

Δείτε το βίντεο...