Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 09:22

Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Κόνιτσας (Βίντεο)

Το γεφύρι της, τα αιωνόβια πλατάνια και οι φιλόξενοι κάτοικοι. Τα βουνά που την περιτριγυρίζουν και ο Αώος, το ποτάμι που «ξαπλώνει» στην άκρη της. Είναι οι λόγοι που αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Κόνιτσα. Και όταν την ανακαλύψει, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιστρέψει σε αυτήν.

Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε, η Κόνιτσα είναι «το μέρος που όποιος το επισκέπτεται, πάντα επιστρέφει...». Χτισμένη στα 600 μέτρα υψόμετρο κι 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, η όμορφη αυτή κωμόπολη λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τα άλογα και σημαίνει «αλογότοπος» καθώς η ρίζα της προέρχεται από τη σλαβική ονομασία «κόνι», που σημαίνει «άλογο».

Η Κόνιτσα βρίσκεται «ξαπλωμένη» στη πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα και ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει ατενίζοντας την πεδιάδα της. Κάπου εκεί συναντιέται ο ποταμός Αώος με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Μπορεί επίσης να θαυμάσει την κορυφή Γκαμήλα που προκαλεί δέος. Το στολίδι της περιοχής είναι το Γεφύρι της Κόνιτσας, το ψηλότερο μονότοτοξο γεφύρι των Βαλκανίων, χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο. Το γεφύρι βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης, στη νότια άκρη της, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και τον ποταμό Αώο. Αν το επισκεφθεί μάλιστα καλοκαίρι θα δει ντόπιους και τουρίστες να απολαμβάνουν βουτιές στα νερά του ποταμού.

Η κωμόπολη της Κόνιτσας ενδείκνυται για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα για χαλαρωτικές στιγμές δίπλα στο τζάκι, βόλτες στα όμορφα μέρη της περιοχής, πεζοπορίες και ράφτινγκ, την άνοιξη για βόλτες με άλογα, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες και το καλοκαίρι για αλεξίπτωτο πλαγιάς, δροσερές βουτιές στο ποτάμι ή ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια. Είναι εξάλλου ιδιαίτερα φημισμένος προορισμός για τους λάτρεις των extreme δραστηριοτήτων και πολλοί την χαρακτηρίζουν «πόλη του καγιάκ».

Βίντεο: Epirustravel eu - Drone Flights