Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 09:33

Πτήση πάνω από το όρος Σκόλλις της Αχαΐας (Βίντεο)

Η Σκόλλις ή Σκόλις είναι επίμηκες όρος της Αχαΐας, ΝΔ της Πάτρας και δυτικά του Ερύμανθου.

Χαρακτηριστικό της μορφολογίας του βουνού είναι το βραχώδες τερέν του με διάσπαρτους βράχους μεγάλων διαστάσεων. Στις πλαγιές του βρίσκονται τα χωριά Σανταμέρι, Χαραυγή ενώ στην νότια απόληξη του όρους βρίσκονται οι Πόρτες. Κοντά στη βόρεια απόληξη του όρους βρίσκονται τα χωριά Πηγάδια (Τζάιλο), Νεοχώρι και Αμπελάκια.

Λόγω της ιδιαίτερης επιμήκους μορφολογίας του προσφέρει φαντασμαγορική θέα προς όλες τις διευθύνεις (360 μοιρών). Από την ψηλότερη κορυφή του διακρίνεται τα όρη Μόβρη, Ερύμανθος, Παναχαϊκό, Βαράσοβα, Κλόκοβα, η περιοχή της Στροφυλιάς - Αράξου, η τεχνητή λίμνη Πηνειού, η Πάτρα και όλα τα χωριά του κάμπου της Ερυμάνθειας και της Κάτω Αχαΐας.

Αναρριχητικά πεδία υπάρχουν στο χωριό Χαραυγή στις Πόρτες (στα κάθετα τοιχώματα της Νεραϊδότρυπας) και στο Σανταμέρι. Στην Σκόλλιδα υπάρχουν δύο κάστρα. Η Σκόλλιδα είναι αρκετά σημαντικός προορισμός για αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Το βίντεο με επίγεια και εναέρια πλάνα (drone) από τον Κώστα Γκέρτζο από πρόσφατη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του εντυπωσιακού βουνού, μας χαρίζει μαγευτικές και άκρως εντυπωσιακές εικόνες.

Βίντεο: Kostas Gertzos