Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 09:22

Παλέτα χρωμάτων στο Ανατολικό Ζαγόρι (Φωτογραφίες)

Παλέτα χρωμάτων στο Ανατολικό Ζαγόρι (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: Lampros Ventouris (Βοβούσα Ιωαννίνων)

Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο οποίο φωλιάζουν τα 16 μικρά χωριά του.

Ανήκει στα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ελλάδας με δάση από πεύκα, έλατα και οξιές, άφθονα νερά και ποτάμια που κάνουν την περιοχή ιδανικό τόπο διαβίωσης σπάνιων άγριων ζώων. Το Ανατολικό Ζαγόρι έχει χαρακτηριστεί μαζί με το υπόλοιπο Ζαγόρι ως μνημείο πολιτιστικής παραδοσιακής κληρονομιάς. Θρυλικά χωριά και άνθρωποι βιώνουν το μοναδικό τους τοπίο, ανέγγιχτοι από τον μαζικό τουρισμό, σε ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε κάθε εποχή του χρόνου.

Ιδίως το Φθινόπωρο, ορισμένα από τα χωριά του μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής μέσα από μια παλέτα χρωμάτων που παρουσιάζει μοναδικά αποτελέσματα.

Δείτε ορισμένα από αυτά:

Βοβούσα

Η Βοβούσα, το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό… Αποτελεί τον μοναδικό οικισμό στην Ελλάδα που χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι. Η εικόνα του χωριού που κόβει στα δύο ο Αώος είναι κάτι που αν το δείτε, θα το θυμάστε για πολύ καιρό.

Γρεβενίτι

Το Γρεβενίτι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 44 χλμ. Είναι ένα από τα βλαχοχώρια της περιοχής του Ζαγορίου και οι κάτοικοί του ασχολούνται από παλιά με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Διαθέτει καταπληκτική θέα, πάρα πολύ πράσινο, αφού περιβάλλεται από δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Δόλιανη

Γνωστή και ως Nέο Aμαρούσιο, πρόκειται για ένα παλιό αρχοντοχώρι και παρ' όλο που σήμερα μοιάζει εγκαταλελειμμένη (έχει ελάχιστους κατοίκους), διατηρεί την αίγλη της παλιάς της δόξας.

Τρίστενο

Χωριό χτισμένο σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον -υψόμετρο 940 -, το Τρίστενο οφείλει το όνομά του στα τρία στενώματα (χειμάρρους) που σχηματίζονται ανάμεσα στους κατάφυτους γειτονικούς λόφους. Έχει γραφικά λιθόχτιστα καλντερίμια, πηγές και τρεχούμενα νερά.

Φλαμπουράρι

Το Φλαμπουράρι είναι μια από τις 43 τοπικές κοινότητες του Ζαγορίου με υψόμετρο 1001μ., ανάμεσα σε πλούσια δάση Πεύκης και οξυάς, άφθονες δροσερές πηγές.

Μηλιωτάδες

Ορεινός οικισμός στις ανατολικές απολήξεις του όρους Μιτσικέλι, αριστερά του ποταμού Μετσοβίτικου, στο ανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, οι Μηλιωτάδες εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους.