Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 09:50

Μακρινίτσα: Το ομορφότερο «μπαλκόνι» του Παγασητικού (Φωτογραφίες)

Η εξαιρετική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της, η εντυπωσιακή θέα καθώς και χρώματα που την περιβάλλουν, κάνουν τη Μακρινίτσα ένα μέρος ξεχωριστό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Βόλο και είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του βουνού των Κενταύρων. Και μόνο τυχαία δεν την αποκαλούν το «μπαλκόνι του Πηλίου», αφού διαθέτει άπλετη θέα στον ορίζοντα.

Τα εκπληκτικά αρχοντικά της χρονολογούνται από την εποχή μεταξύ 1750 και 1830, αδιάψευστοι μάρτυρες της άνθησης της Μακρινίτσας εκείνο το διάστημα. Στο αρχοντικό Τοπάλη, με έτος οικοδόμησης το 1844, στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου με περισσότερα από 1.500 εκθέματα. Το κτίριο είναι μια οχυρωμένη κατοικία με αμυντικό μικρό πύργο στη στέγη του.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Στην πλατεία αυτή βρίσκεται και το Καφενείο Θεόφιλος, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που φημίζεται για μια ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.