Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 09:33

Ζαρούχλα: Ένα υπέροχο, χειμωνιάτικο μέρος στις πλαγιές του Χελμού (Φωτογραφίες)

Ζαρούχλα: Ένα υπέροχο, χειμωνιάτικο μέρος στις πλαγιές του Χελμού (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: milamyway

Πνιγμένη στο πράσινο και στα νερά, ωσάν ένας άλλος μικρός επίγειος παράδεισος, η Ζαρούχλα είναι ο προορισμός που αξίζει να ανακαλύψεις, όλες τις εποχές του χρόνου.

Μα περισσότερο τον χειμώνα, αφού αυτό το υπέροχο μέρος βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού.

Χτισμένη σε υψόμετρο 1.037 μέτρων, μέσα στην αγκαλιά της φύσης, το παραδοσιακό αυτό χωριό, προσφέρει στον επισκέπτη απόλυτη ηρεμία και πεντακάθαρο αέρα.

Η Ζαρούχλα είναι ένα από τα Κλουκινοχώρια, ονομασία που προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατία, όπου η περιοχή και τα χωριά γύρω από την Ακράτα και στον δρόμο προς τα Καλάβρυτα ήταν φέουδο του Λατίνου αρχιεπίσκοπου Πάτρας, Αντέλμου του Κλουνύ, ο οποίος έπειτα παραχώρησε τα χωριά στο Αβαείο του Κλουνύ, όπου από το όνομα του ονομάστηκαν Κλουκινοχώρια.

Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε. Ωστόσο, κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο ναοί, ο ένας του 12ου και ο άλλος του 13ου αιώνα, που δείχνει ότι επί Φραγκοκρατίας ήδη κατοικούνταν.

Ο όμορφος οικισμός είναι διάσπαρτος από επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας.

Μόλις 18 χλμ μακριά βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με το οποίο το χωριό συνδέεται με καινούρια ασφαλτοστρωμένη οδό, χωρίς να περνά μέσα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Η περιοχή έχει πολλά σημεία προς εξερεύνηση, όπως τη λίμνη του Δόξα και το Φενεό. Μάλιστα, η διαδρομή προς Φενεό, είναι μοναδική με γιγαντιαία έλατα.