Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 09:03

Βαλτεσινίκο: Ο ορισμός της ορεινής απόδρασης (Φωτογραφίες)

Το γεγονός πως η Αρκαδία αποτελεί μια ξεχωριστή λύση για ολιγοήμερες διακοπές είναι λίγο - πολύ γνωστό, αποτελώντας τον «πνεύμονα» της Πελοποννήσου, μέσα από καταπράσινες διαδρομές που αναδεικνύουν το μεγαλείο της φύσης.

Θέλοντας έτσι να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από το κλεινόν άστυ, προγραμματίσαμε μέσα στον Σεπτέμβριο μια μίνι απόδραση στο Bαλτεσινίκο, σε έναν μήνα που χαίρεσαι την δροσιά και την αύρα του βουνού, χωρίς να χρειάζεται να ντυθείς βαριά.

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό, μέσα στα ελατοδάση του Mαινάλου, ανάμεσα στις τουριστικές, Bυτίνα και Δημητσάνα, με μακρά ιστορία, άψογο κλίμα και παραδόσεις και ομορφιές που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Xτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων, σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου, το Βαλτεσινίκο αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου ενώ έχει ανακηρυχθεί και παραδοσιακός οικισμός.

Έχοντας πανοραμική θέα, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλιόκαστρου, δεσπόζει από μακριά με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του, τις εκκλησίες και τα τρεχούμενα νερά του, σε ένα καταπράσινο σκηνικό που σε κάνει αναπόφευκτα να νιώθεις ξεχωριστός, απλά και μόνο παρατηρώντας το.

Το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με κυρίαρχα τα ατέλειωτα ελατοδάση και τις διαδοχικές κορυφογραμμές που χάνονται στον ορίζοντα, αλλά και η πλούσια βλάστηση μέσα στο χωριό, είναι σίγουρα αυτά που ελκύουν περισσότερο τον εκάστοτε επισκέπτη.

Στον οικισμό θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία, αλλά και αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο χωριό υπάρχει επίσης ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με πολλά εκθέματα, που φιλοξενείται στο πετρόκτιστο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ήταν το ορμητήριο του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη καθ’ όλη την διάρκεια της Eλληνικής Επανάστασης και κυρίως μετά την έλευση του Iμπραήμ και τις σφοδρές συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό.

Γύρω από το χωριό, σε μικρές αποστάσεις υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που ανταμείβουν τους επισκέπτες, αλλά και άλλα όμορφα χωριά, όπως για παράδειγμα τα Μαγούλιανα, ο ψηλότερος χτισμένος οικισμός μόνιμης κατοίκησης της Πελοποννήσου, στον οποίο μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Μια επίσκεψη στο ταβερνάκι της περιοχής λίγο πριν την πλατεία για τσίπουρο και ψητά της ώρας θα σας μεταφέρει στο κλίμα μιας άλλης εποχής, παραδοσιακής και ταυτόχρονα οικίας.

Φυσικά, μια στάση για καφέ ή γεύμα σε Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα αλλά και Λαγκάδια κρίνεται απαραίτητη για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της γειτονικών χωριών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του travel.eleftheriaonline από το... καταπράσινο Βαλτεσινίκο:

Η διαδρομή προς το χωριό, το δίχως άλλο προϊδεάζει τον επισκέπτη για τον τόπο που θα γνωρίσει...

Δείτε επίσης: Μια... παραδεισένια διαδρομή στα ορεινά της Αρκαδίας