Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 09:07

Τριζόνια: Το μικροσκοπικό νησί του Κορινθιακού με την εξωτική ομορφιά (Βίντεο)

Τα άγρια μπλε νερά του Κορινθιακού κρύβουν ένα μικρό νησάκι με βαριά ιστορία και «μυστικό» προορισμό δεκάδων γιοτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα Τριζόνια.

Είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο που έχει μόνιμους κατοίκους. Παρότι τον χειμώνα αυτοί φτάνουν μόλις τα 50 άτομα, το καλοκαίρι το νησί κατακλύζεται από επισκέπτες και εκείνοι που διαμένουν εκεί φτάνουν τους 700.

Ο μικρός παράδεισος είναι γνωστός σε όσους θέλουν να βρουν ένα ήσυχο μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πριν από τρία χρόνια, στο νησί απόλαυσε ψάρι σε ταβέρνα του νησιού, η Κριστίν Λαγκάρντ.Λέγεται πως τα Τριζόνια ήταν η πρώτη επιλογή του Αριστοτέλη Ωνάση, που ήθελε να αποκτήσει το δικό του ελληνικό νησί και πριν καταλήξει στην αγορά του Σκορπιού.

Τα Τριζόνια Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον Δήμο Δωρίδας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το μικρό νησάκι ήταν σταθμός απομόνωσης ταξιδιωτών πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τα Τριζόνια βλέπεται διατηρούσαν λοιμοκαθαρτήριο, ενώ μετά το 1821, το νησί πέρασε στη δικαιοδοσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Μέχρι τον Μεσοπόλεμο το λιμάνι των Τριζονιών χρησιμοποιούνταν σαν σημείο στάσης των ατμόπλοιων που εκτελούσαν τη γραμμή Πειραιάς - Ιόνια νησιά καθώς σύμφωνα με τους παλιούς ναυτικούς το νησί βρίσκεται ακριβώς στη μέση της θαλασσινής διαδρομής Πειραιάς - Λευκάδα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης