Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 09:00

Μερική έκλειψη Σελήνης και πανσέληνος - Όμορφες εικόνες από τον ουρανό της Καλαμάτας (pics)

Μερική έκλειψη Σελήνης και πανσέληνος - Όμορφες εικόνες από τον ουρανό της Καλαμάτας (pics)
Φωτογραφία: dimitrisgiatrakos

Καθηλώνουν οι φωτογραφίες από το διπλό, εντυπωσιακό φαινόμενο που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης καθώς είχαμε μερική έκλειψη Σελήνης και πανσέληνο παράλληλα.

Αυτή ήταν η τελευταία σεληνιακή έκλειψη έως το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη Σελήνης ορατή από την Ελλάδα θα υπάρξει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη Σελήνης τον Σεπτέμβριο του 2025.

Από τη χώρα μας, ο δίσκος του φεγγαριού φάνηκε εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης. Η έκλειψη ήταν ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Το φαινόμενο έφτασε στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης «κρύφτηκαν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης ήρθε περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος έλαβε χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη βρισκόταν σε ύψος 19 περίπου μοιρών στον νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της ήταν ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρώθηκε, η Σελήνη βρισκόταν σε ύψος 29 μοιρών στον νότιο ουρανό.

Δείτε εικόνες από τον ουρανό της Καλαμάτας:

Ελευθερία... στο Instagram