Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 09:27

Θεοδώριανα - Το ηπειρώτικο χωριό με τους διπλούς καταρράκτες (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μέσα σε όλες τις συναρπαστικές και μαγευτικές εικόνες των Τζουμέρκων, στο αυστηρό και τραχύ τοπίο της Ηπείρου, αναδύονται τα Θεοδώριανα.

Στην ανατολική πλευρά της οροσειράς και σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την Άρτα, το χωριό «χάνεται» μέσα στη βλάστηση.

Γεμάτα πηγές τα Θεοδώριανα και η γύρω περιοχή, με το νερό να αναβλύζει σχεδόν από παντού και να τρέχει, γενναιόδωρα, σε νερόμυλους και νεροτριβιές. Γι’΄αυτό άλλωστε το χωριό χαρακτηρίζεται και «πρωτεύουσα του νερού». Υδάτινο είναι και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής: οι διπλοί καταρράκτες Σούδα του ποταμού Άσπρη Γκούρα, με το νερό να γκρεμίζεται, σε δύο σημεία.

Το ύψος των 25 μέτρων, από το οποίο πέφτει, αναδεικνύει τη Σούδα σε έναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα, και αναμφίβολα η περιήγηση στα Τζουμέρκα και τα χωριά τους αξίζει μια στάση στα Θεοδώριανα τόσο για το χωριό όσο και για τους καταρράκτες.

Για να φτάσει κανείς στο χωριό παίρνει τον δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο που ανηφορίζει απότομα, περνώντας μέσα από το εκπληκτικό τοπίο περιστοιχισμένο από βουνοκορφές και στη συνέχεια κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Στους καταρράκτες οδηγεί ο δρόμος από την πλατεία του χωριού που καταλήγει σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη τόσο στο μονοπάτι όσο και στις ξύλινες γέφυρες που θα χρειαστεί ο επισκέπτης να περάσει για να συνεχίσει, μέσα στην πλούσια φύση. Ακούγοντας το νερό από απόσταση, ο περιηγητής προετοιμάζεται για το συναρπαστικό θέαμα που τον περιμένει.

Βίντεο: Epirustravel eu - Drone Flights