Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 09:30

Μέζαπος - Η μυστική γωνιά της Λακωνικής Μάνης (Βίντεο+φωτογραφίες)

Υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα που είναι άγνωστα στους πολλούς, «κρυμμένα» σε μια γωνιά, που όταν τα ανακαλύπτεις, αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι μπροστά σε έναν κρυμμένο θησαυρό.

Έτσι, συμβαίνει και με τον Μέζαπο τον λιλιπούτειο ψαράδικο οικισμό, που μοιάζει σα να είναι μέρος ενός εξωτικού τόπου.

Κι, όμως, πρόκειται για μια γωνιά της Λακωνικής Μάνης μέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στη Μέσα Μάνη στο δήμο Οιτύλο και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Γερολιμένα. Δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία.

Κοντά στις παραλίες υπάρχουν σπηλιές στα βράχια που μπορεί όποιος θέλει να εξερευνήσει κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά, ή να χαλαρώσει στην παραλία με θέα το κάστρο στο Τηγάνι.

Και η χερσόνησος Τηγάνι όμως αποτελεί πρόκληση ιδιαιτέρως για τους φίλους της πεζοπορίας. Πιο κάτω από τον Μέζαπο, από το Σταυρί, ξεκινά ένας βατός χωματόδρομος ως την Αγία Κυριακή, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πυργόσπιτο. Από εκεί χρειάζονται 45 λεπτά πεζοπορίας ως τα ερείπια του φράγκικου κάστρου του 13ου αιώνα.

Από πολλούς αυτό το κάστρο ταυτίζεται με εκείνο της Μεγάλης Μάνης, από το οποίο ήλεγχε όλη τη Μάνη και κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από αυτό. Άλλοι ερευνητές τοποθετούν το κάστρο της Μαΐνης κοντά στο Πόρτο Κάγιο.

Βίντεο: Ελληνικός Ήλιος