Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 09:51

Ιουλίδα - Η όμορφη Χώρα της Τζιας (Φωτογραφίες)

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, απλώνοντας τη διαχρονική γοητεία της στην ενδοχώρα της Κέας (ή Τζιας), στους λόφους Κάστρου και Μύλων.

Είναι η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα του νησιού, που απέχει από τη Κορησσία, το λιμάνι 5,5 χιλιόμετρα, και ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη ομορφιά της.

Ο οικισμός αναπτύχθηκε πάνω στους δρόμους που έφταναν από το εσωτερικό του νησιού. Πυκνοχτισμένη, με λιθόστρωτους δρόμους και μικρές πλατείες, η Ιουλίδα επεκτάθηκε από την περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου, όπου αρχικά περιοριζόταν και πλέον αποτελείται από τέσσερις οικισμούς: το Κάστρο, το Κατωχώρι, τη Μεσάδα και το Πανωχώρι.

Η αρχαία Ιουλίδα ήταν η μόνη, στα αρχαϊκά χρόνια, από τις πόλεις της Κέας που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Από την αρχαία πόλη σώζονται σήμερα τα ερείπια των οχηρών της αρχαίας ακρόπολης και τμήμα του τείχους. Το 1210, ο Ενετός Ντομένικο Μικέλι έχτισε κάστρο χρησιμοποιώντας τα αρχαία οχυρωματικά τείχη, το οποίο και σώζεται μέχρι σήμερα.

Η Τζια είναι ο πιο κοντινός νησιωτικός προορισμός της Αττικής. Έχει μία άγρια ομορφιά, ενώ είναι εύκολα και σύντομα προσβάσιμη καθιστώντας την δημοφιλή προορισμό για σύντομες εξορμήσεις.