Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 08:38

Η «σούπερ χιονισμένη σελήνη» φώτισε τον ουρανό της Καλαμάτας (Φωτογραφίες)

H δεύτερη υπερπανσέληνος του χρόνου μάγεψε με την παρουσία της τον ουρανό της Καλαμάτας.

Η χθεσινή βραδιά ήταν δροσερή και πλήθος κόσμου βγήκε από τα σπίτια του για να θαυμάσει και να φωτογραφήσει το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικό της έντασης του φαινομένου είναι ότι ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, με το ξημέρωμα, το φεγγάρι ήταν ολόφωτο στον ουρανό.

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

H πανσέληνος του Φεβρουαρίου ονομάζεται επίσης και «χιονισμένη» επειδή κατά τη διάρκεια του μήνα σημειώνονται συνήθως οι πιο έντονες χιονοπτώσεις. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «πεινασμένη» επειδή συνέβαινε στα τέλη του χειμώνα, όταν το αποθηκευμένο φαγητό είχε σχεδόν τελειώσει.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες που "ανέβηκαν" στο instagram:

Ακόμα και το ξημέρωμα, ο ομορφιά της χιονισμένης σελήνης ήταν μοναδική...

Φωτογραφία εξωφύλλου - steliosbarbeas