Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 09:32

Πετρίλο - Η «έναστρη νύχτα» στο χωριό των Αγράφων

«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις στο χωριό Πετρίλο»...

Κάπως έτσι ξεκινάει η συνέντευξη που έδωσε πριν από κάποιες ημέρες στο ΑΠΕ, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφίκλεια.

Και μπορεί να αγαπούσε τη γενέτειρά του, το μυαλό του όμως ήταν σε ένα ορεινό χωριό λιγοστών κατοίκων στην Καρδίτσα. Το Πετρίλο είναι για τον 26χρονο φωτογράφο πια ο τόπος του. Εκεί ξυπνάει κάθε πρωί με το βλέμμα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού. Από εκεί ξεκινά όλες τις εξερευνήσεις του και με έμπνευση αυτό το χωριό των Αγράφων, δημιουργεί τα πιο εντυπωσιακά βίντεο.

Έτσι, ο Κωνσταντίνος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μια φωτογραφία που θα μπορούσε να είναι και πίνακας κάποιου σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου.

Η δική του έναστρη νύχτα στο Πετρίλο περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά και μικρά, φωτισμένα χωριουδάκια.

Γράφει ο φωτογράφος:

«Χαμένος κάτω από τα Αστέρια.

Αυτή είναι η πρώτη νυχτερινή που ανεβάζω από ό,τι φαίνεται για το 2019. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, μια απλή φωτογραφία όπου αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο την μαγεία του νυχτερινού ουρανού εδώ στο χωριό μου...

Ήταν ξημερώματα 21 Ιανουαρίου. Παρά το κρύο και το ότι δεν έπρεπε να εκτεθώ στο κρύο αποφάσισα να βγω έξω να φωτογραφίσω τον νυχτερινό ουρανό όπου και έβαλα στο βίντεο που είδατε. (Για όσους δεν το είδατε υπάρχει στο προφίλ μου) Το χιόνι είχε παγώσει στο δρόμο και το περπάτημα ήταν δύσκολο αλλά η βόλτα άξιζε.

Δεν περιπλανήθηκα πάρα πολύ γιατί δεν ήθελα να βάλω σε κίνδυνο τα χέρια μου.. Έφτασα σε μια υπέροχη στροφή όπου και μπορώ να απολαύσω τόσο τον συνοικισμό μου Βασιλάδες όσο και το υπόλοιπό χωριό. Το στενάχωρο είναι ότι έχει κλείσει όλος ο δρόμος από δέντρα που έχουν φυτρώσει και κρύβουν την υπέροχη θέα.

Έβγαλα αυτή την φωτογραφία με σκοπό να την βάλω σαν μικρογραφία στο βίντεο μου αλλά μου άρεσε πάρα πολύ στο τέλος. Στο κέντρο δεσπόζει το βουνό Βουτσικάκι όπου είναι το ψηλότερο βουνό στο Πετρίλο με υψόμετρο 2154 μέτρα. Κάποια φώτα είναι από του συνοικισμούς Μάγειρος και Άνω Μάγειρος.

Αυτό που με εντυπωσιάζει κάθε φορά όταν φωτογραφίζω αυτό το βουνό είναι αυτό το κόψιμο που έχει στα δεξιά. Οι χωριανοί μου ονομάζουν αυτή την τοποθεσία ¨Χάλασμα¨ και δημιουργήθηκε κοντά στο 1911 λόγω κατολίσθησης... Κάποια μέρα θα κάνω μια αναφορά σε αυτό...

Κάθε κοινοποίηση συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων φωτογραφιών σαν και αυτής εδώ, ευχαριστώ».