Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 09:45

Αρναία - Η... άλλη πλευρά της Χαλκιδικής (Βίντεο+φωτογραφίες)

Ενδεχομένως, να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά… σαν την Χαλκιδική δεν έχει και τον χειμώνα.

Όσοι ζουν κοντά σε αυτά τα μέρη γνωρίζουν καλά, την άλλη πλευρά της Χαλκιδικής… την ορεινή. Εκεί, βρίσκεται και η Αρναία, ένας πανέμορφος και γραφικός οικισμός.

Χτισμένη αμφιθεατρικά και σε υψόμετρο 600μ στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, στο δάσος του οποίου αποφάσισε να περάσει μερικά χρόνια της ζωής του ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, η Αρναία από την πρώτη στιγμή που την επισκέπτεσαι, αποκαλύπτει τους λόγους που η ορεινή Χαλκιδική είναι διαφορετική. Η περιήγηση στα πανέμορφα πλακόστρωτα κα οι αναπαλαιωμένες κατοικίες που συναντά ο επισκέπτης, απλά τον ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Μάλιστα, ο Δήμος έχει σχεδιάσει έξι διακριτές περιπατητικές διαδρομές προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα κι ευκολότερα τον αρχιτεκτονικό πλούτο του οικισμού. Γι’ αυτό και όλες οι διαδρομές ξεκινούν και καταλήγουν ακτινωτά στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Στην Αρναία, λοιπόν, οι φυσικές ομορφιές «παντρεύονται» με την παράδοση. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους, άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Αρναία, το 1987 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, παραδοσιακός οικισμός.

Βίντεο: Ρήγας Τζιτζιρίκας