Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 09:26

Νεραϊδοχώρι - Το παραμυθένιο χωριό των Τρικάλων (Βίντεο+φωτογραφίες)

Νεραϊδοχώρι… Από το όνομά του, κιόλας, μπορείς να καταλάβεις ότι το χωριό αυτό είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Και πράγματι πρόκειται για ένα χωριό σαν να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός παραμυθιού, με τους θρύλους να συνοδεύουν την ιστορία του.

Το Νεραϊδοχώρι βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα και ο θρύλος θέλει το όνομά του να συνδέεται με τα δύο βουνά ανάμεσα στα οποία βρίσκεται.

Τα βουνά πήραν τα ονόματά τους από δύο κορίτσια, τη Μάρω και τη Νεραϊδούλα, που έμεναν στο χωριό. Κάποτε, για να γλιτώσουν από κλέφτες ανέβηκαν η μία στο ένα βουνό και η άλλη στο άλλο, και δεν γύρισαν ποτέ. Έτσι τα βουνά ονομάστηκαν Μαρώσα και Νεράιδα και το χωριό Νεραϊδοχώρι.

Το γραφικό αυτό χωριό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και δίπλα στο Περτούλι, επιφυλάσσοντας μαγευτικές εικόνες για τον επισκέπτη. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.137 μέτρων, στον Κόζιακα, ενώ η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ ή Βετορνίκη.

Το Νεραϊδοχώρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών, προσφέροντας στον επισκέπτη μία αξέχαστη εμπειρία, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Έχει, όμως και το ίδιο πολλά αξιοθέατα, όπως η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1764. Στη θέση Σμίξη βρίσκεται το πετρόχτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που στέκει εκεί από το 1750, ενώ το μονοπάτι της Βλαχόστρατας αποτελεί αφετηρία για εξερεύνηση στο μαγευτικό δάσος με έλατα του Κόζιακα.

Βίντεο: Αριστείδης Ζάχος / Φωτογραφία εξωφύλλου: iporim