Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 09:38

Η ατμοσφαιρική καστροπολιτεία του Μυστρά (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, η φημισμένη καστροπολιτεία του Μυστρά είναι χτισμένη σε φύσει οχυρή θέση, σε ένα πρόβουνο του Tαΰγετου.

Εξαίρετα αρχιτεκτονικά μνημεία, ελικοειδή σοκάκια και σπάνιες φυσικές ομορφιές συνθέτουν την εικόνα του Μυστρά, της πολιτείας που άκμασε κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο σύγχρονος οικισμός του Mυστρά, με αξιόλογα στοιχεία παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης, τουριστική κίνηση και γραφικές ταβέρνες. Στο σύγχρονο οικισμό μετοίκησε, μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, η αστική τάξη του παλαιού Μυστρά.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά.

Το 1249 ο Γουλιέλμος Bιλεαρδουίνος, ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, έχτισε το κάστρο στο λόφο του Μυζηθρά. Το 1262 ο φράγκος ηγεμόνας παρέδωσε το κάστρο στο βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο, τον ελευθερωτή της Κωνσταντινούπολης.

Σύντομα άρχισε η οργάνωση της καστροπολιτείας, στην οποία συνέρρευσαν, μεταξύ άλλων, επιφανείς πνευματικοί άνθρωποι. Από το 1349 ο Μυστράς αποτέλεσε την πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Δεσποτάτου του Μορέως, με πρώτο δεσπότη τον Μανουήλ Καντακουζηνό (1349-1380), δευτερότοκο γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού. Τους Καντακουζηνούς διαδέχτηκαν οι Παλαιολόγοι (1383-1460), που κατείχαν το θρόνο και της Βασιλεύουσας. Ο 15ος αιώνας υπήρξε περίοδος ακμής και επέκτασης του Δεσποτάτου σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο. Επί Μανουήλ Β' Παλαιολόγου οικοδομήθηκε η μεγάλη πτέρυγα των Παλατιών με την αίθουσα του θρόνου και ολοκληρώθηκε η οικιστική ανάπτυξη.

Στο Μυστρά στέφθηκε το 1449 ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος. Το Δεσποτάτο παραδόθηκε στους Τούρκους στις 30 Μαΐου 1460.

Στο κάστρο, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, θα δείτε τμήματα των τειχών και του περιβόλου, ερείπια δεξαμενής, κυκλικού προμαχώνα και φράγκικου πύργου. Γύρω από το κάστρο χτίστηκαν τα παλάτια και τα σπίτια των αρχόντων στο βόρειο μέρος, τα σπίτια των αστών στο νότιο, καθώς και εκκλησίες. Ένας δρόμος χώριζε την πόλη σε δύο μέρη. Γρήγορα, όμως, στο τέλος του 13ου αιώνα, άρχισαν να χτίζονται σπίτια και έξω από το τείχος της πόλης. H συνοικία που δημιουργήθηκε (περιλαμβάνει τη μητρόπολη, σημαντικές μονές, πολυάριθμα παρεκκλήσια, οικίες και μαγαζιά) ονομάστηκε Kάτω Xώρα ή Mεσοχώρα, σε αντίθεση με την Άνω Xώρα. Σύντομα χτίστηκε ένα δεύτερο τείχος, για την προστασία της Kάτω Xώρας, αλλά σπίτια άρχισαν να χτίζονται έξω και από αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και τρίτη συνοικία, η Έξω Xώρα. H διάταξη αυτή του Mυστρά είναι ορατή και σήμερα.

Στην Άνω Xώρα, κάτω από το κάστρο, θα δείτε τα Παλάτια των Δεσποτών, χτισμένα από το 13ο ως το 15ο αιώνα. Ψηλότερα βρίσκεται η εκκλησία της Aγίας Σοφίας (ιδρύθηκε το 1350 ως εκκλησία του Παλατιού), με μονογράμματα του κτήτορά της, Μανουήλ Καντακουζηνού, και θαυμάσιες τοιχογραφίες.

Στην Κάτω Χώρα θα δείτε τη μητρόπολη (Άγιο Δημήτριο), που κατά πάσαν πιθανότητα χτίστηκε λίγα χρόνια μετά την παράδοση του Μυστρά στους Βυζαντινούς (1262). Η αρχικά τρίκλιτη βασιλική μετασκευάστηκε το 15ο αιώνα από το γυναικωνίτη και πάνω σε σταυροειδή πεντάτρουλο ναό. Οι αξιόλογες τοιχογραφίες της μητρόπολης χρονολογούνται στα τέλη του 13ου και τις αρχές του 14ου αιώνα. Η μονή Βροντοχίου αποτελείται από το ναό των Αγίων Θεοδώρων (1290-1295) και την Παναγία Οδηγήτρια (Αφεντικό). Η τελευταία, τρίκλιτη βασιλική στο ισόγειο και σταυροειδής πεντάτρουλος τύπος ναού στην ανωδομή, χρονολογείται στο 1310 και διασώζει ιδιαίτερα σημαντικές τοιχογραφίες (1312-1322). Ο δίστυλος ναός της Περιβλέπτου (γ' τέταρτο του 14ου αιώνα) φέρει φράγκικες επιδράσεις, ο δε ζωγραφικός διάκοσμός του χαρακτηρίζεται από υψηλό ιδεαλισμό και ευαισθησία. Ο ναός της Ευαγγελίστριας διασώζει τμήματα ζωγραφικής που χρονολογούνται στις αρχές του 15ου αιώνα. Η Παντάνασσα, έργο του πρωτοστράτορα (βυζαντινού αξιωματούχου) Ιωάννη Φραγκόπουλου (1428), έχει εξαίρετο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, τοιχογραφίες 15ου αιώνα στο ιερό και στο γυναικωνίτη, 17ου και 18ου αιώνα στα χαμηλότερα τμήματά της.

εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Βουβάλων και η κρήνη, με εντοιχισμένη παράσταση Ρωμαϊκών Χρόνων, κοντά στο σύγχρονο οικισμό του Μυστρά.

*Τα Πικουλιάνικα, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και όμορφη θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα.

μονή της Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Ταϋγέτη, σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

*Το Παρόρειο, με την εκκλησία της Παναγίας και τρεχούμενα νερά (πηγές Κεράμου). Το χωριό είναι γνωστό για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.

*Το φαράγγι του Παρορίτη, με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές.

Παναγία η Λαγκαδιώτισσα, σπηλαιώδης ναός. Φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι (διαδρομή 15') μέσα στο φαράγγι.

*Το χωριό Άγιος Ιωάννης, χτισμένο σε καταπράσινη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα.

Θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (με δύο καμπαναριά), στο κέντρο του χωριού, και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου), αξιόλογης αρχιτεκτονικής. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ερειπωμένος πύργος Μαλτσινιώτη.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά

Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754, που αποτελούσε πτέρυγα του παλαιού επισκοπικού μεγάρου. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, νομίσματα, σπαράγματα τοιχογραφιών, εικόνες και υφάσματα.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα «Παλαιολόγεια», πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των Παλαιολόγων.

Στα τέλη του καλοκαιριού, το πανηγύρι του Μυστρά.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27310 83315.

Βίντεο: fab drone