Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 09:11

Περιήγηση στην Αρεόπολη Λακωνίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Mάνης, η Aρεόπολη απλώνεται κάτω από την επιβλητική κορυφή του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο ξωκλήσι και τη μοναδική θέα.

Πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιές εκκλησίες, πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες, παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα του οικιστικού πυρήνα της Aρεόπολης, που μέχρι το 1836 ονομαζόταν Tσίμοβα.

Την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης με τα καφέ - εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα κοσμούν ο ανδριάντας του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Στην κοιτίδα των Mαυρομιχαλαίων κηρύχθηκε στις 17 Mαρτίου 1821 η έναρξη του επαναστατικού αγώνα και υψώθηκε η σημαία της Eπανάστασης από τον Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Η δισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και της Παναγίτσας.

*Η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών (ανακαινισμένη το 1798). Το αξιόλογο καμπαναριό της δεσπόζει στο κέντρο της Αρεόπολης.

*Η πλατεία 17ης Μαρτίου. Εδώ υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στις 17 Μαρτίου 1821.

*Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (17ος αιώνας), με εξαίρετες τοιχογραφίες.

*Η εκκλησία της Παναγίας της Γεωργιάνικης (18ος αιώνας).

*Ο πύργος Καπετανάκου, όπου λειτουργεί παραδοσιακό ξενοδοχείο.

*Ο πύργος Πικουλάκη. Λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

*Ο πύργος Μπαρελάκου.

*Το Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, διαλέξεις κ.ά.

*Η Δημόσια Βιβλιοθήκη.

*Το κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου.

*Η εκκλησία των Αγίων Πάντων, με σπάνια τοιχογραφικά σύνολα, 1,5 χλμ Α.

*Το ξωκλήσι του Αγίου Πολυκάρπου (17ος αιώνας), ερειπωμένο, 1 χλμ N.

*Η εκκλησία της Παναγίας Παλερήμου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σε ύψωμα, στο νότιο άκρο της Αρεόπολης. Περιβάλλεται από ξερολιθιά, τείχος και παλαιά κτίσματα.

*Το ξωκλήσι της Παναγίας της Κονταριάνικης, στο βορειοδυτικό άκρο της Αρεόπολης, σε απόσταση 500 μ. από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής. Το ξωκλήσι έχει λιγοστές τοιχογραφίες και θαυμάσια θέα στο πέλαγος, το ηλιοβασίλεμα και τις βραχώδεις ακτές της περιοχής.

*Οι Σπήλιοι, περιοχή στο δυτικό άκρο της Αρεόπολης, με μαγευτική θέα στο ηλιοβασίλεμα και το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής.

*Το Απήδημα, τοποθεσία στην περιοχή των Σπήλιων. Παλαιοανθρωπολογικές έρευνες σε σπηλαιώδη κοιλώματα στην απόκρημνη αυτή θέση έχουν φέρει στο φως μεγάλο αριθμό ευρημάτων, ανάμεσα στα οποία λίθινα και οστέινα εργαλεία, ίχνη φωτιάς, πολυάριθμα κατάλοιπα οστών ζώων, καθώς και σοβαρά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των νεκρών και τα ταφικά έθιμα των παλαιολιθικών ανθρώπων.

*Η εκκλησία της Παναγίας της Τσιπιώτισσας (17ος αιώνας), 3,5 χλμ ΒΑ, με ωραίες τοιχογραφίες και όμορφη θέα στο Νέο Οίτυλο.

*Το χωριό Σωτήρας (Κουσκούνι), χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα στην Αρεόπολη.
Θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας, με τοιχογραφίες, και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (1717), στην πλατεία.
Επίσης, τις εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου και των Ταξιαρχών, με λίγες τοιχογραφίες.

*Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην ομώνυμη κορυφή, που υψώνεται επιβλητική πάνω από την Αρεόπολη. Η θέα από εδώ είναι μοναδική.

*Ο οικισμός Σκάλα, με την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Δεσπόζει στην κορυφή λόφου με πανοραμική θέα.
Στη Σκάλα θα δείτε, επίσης, το εκκλησάκι της Παναγίας, κοιμητηριακό ναό με τοιχογραφίες, αφιερωμένο στα Εννιάμερα της Παναγίας.

*Το χωριό Βάχος, με τις εκκλησίες της Παναγίας (Γέννηση Θεοτόκου), του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικολάου, με αξιόλογες τοιχογραφίες, και των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @eleni.kmd στις

ΜΟΥΣΕΙΑ

Πύργος Πικουλάκη

Ο μουσειακός χώρος είναι αφιερωμένος στη θρησκευτικότητα των Μανιατών. Τα εκθέματα, χρονολογούμενα από τη Βυζαντινή ή και τη Μεταβυζαντινή Περίοδο, αναφέρονται στο σταδιακό εκχριστιανισμό της Μάνης, καθώς και στο χριστιανικό ναό ως τόπο λατρείας και χώρο επικοινωνίας.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Γιορτή στις 16-17 Mαρτίου, επέτειο της κήρυξης της Eπανάστασης του 1821 στην Αρεόπολη.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Κέντρο Υγείας, τηλ. 27330 51242, φαρμακεία, τηλ. 27330 51370, 29510.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27330 51209, EΛTA 27330 51230.

Βίντεο: Dimitris Skaripas / Φωτογραφία εξωφύλλου - sophiakouv