Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 09:00

Μεσσηνία: Eναέρια ξενάγηση πάνω από το ιστορικό Κάστρο του Μίλα (Βίντεο)

Tο περήφανο Κάστρο του Μίλα, στα όρια του μύθου και του θρύλου, ξεχασμένο από καιρό και ανθρώπους, αφημένο στη μοίρα των αιώνων, στέκει στο κατώφλι της Ιστορίας μας.

Παρακαταθήκη της κληρονομιάς που άφησε πίσω της η περίοδος της Φραγκοκρατίας στο Μοριά και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία, το εν λόγο μνημείο είναι ένα μεσαιωνικό οχυρό που κατασκευάστηκε γύρω στον 13ό αιώνα, την περίοδο που στο θρόνο ήταν η ξακουστή πριγκίπισσα Ιζαμπώ, ή αλλιώς Ισαβέλλα του Οίκου των Βιλλεαρδουίνων.

Χτισμένο στα βόρεια του χωριού Μίλα Μεσσηνίας και απέχοντας μόλις 7 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά το Κάστρο είναι τοποθετημένο σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του μεσσηνιακού κάμπου, με πρωταρχικό σκοπό την ενίσχυση της άμυνας των Φράγκων, που κατά καιρούς έρχονταν αντιμέτωποι με επιθέσεις των Βυζαντινών της περιοχής του Δεσποτάτου του Μορέως.

Αναφορικά με τα δομικά και αρχιτεκτονικά μέρη του οχυρού, πρέπει να ειπωθεί ότι το κάστρο είναι σε σχήμα τραπεζίου στην κάτοψη και διαθέτει δυο οχυρωματικούς περιβόλους. Ο εσωτερικός περίβολος ήταν πιθανότατα χώρος κατοίκησης και ενισχυόταν περιμετρικά με τρεις τετράπλευρους πύργους.

Τη μία πλευρά της οχύρωσης καταλάμβανε εσωτερικά ένα μεγάλο, πιθανόν διώροφο κτήριο. Ο εξωτερικός περίβολος σώζεται μόνο σε επίπεδο θεμελίων και η τοιχοποιία του είναι πιο αμελής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές, προσπαθούν να περισώσουν το μνημείο, με έργα συντήρησης και αποκατάστασης να βρίσκονται υπό εξέλιξη στο σημείο.

Ο περιηγητής που θα αποφασίσει να επισκεφθεί το Φράγκικο Κάστρο, έχει να συναντήσει πολλές όμορφες εκπλήξεις στο διάβα του. Από τον όμορφο ναό της ΒραχοΠαναγιάς, που είναι χτισμένος μέσα στο βράχο (και γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, με μεγάλη προσέλευση από κόσμο και δυνατό πανηγύρι), μέχρι και τον ποταμό Ξάστερο που διατρέχει την περιοχή (κυριαρχεί οργιώδης βλάστηση με πλατάνια, ιτιές και κυπαρίσσια). Ο συνδυασμός δε αυτών με το τρεχούμενο νερό των πηγών που αναβλύζουν από τα άκρια του δρόμου συνθέτουν ένα σκηνικό ονειρικό, που ακροβατεί στη σφαίρα μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.

Έτσι, λοιπόν, σαν βγαλμένο από διήγηση της ελληνικής λαογραφίας, το Κάστρο του Μίλα περιμένει τον επισκέπτη που θα αναζητήσει τα κρυμμένα μυστικά του! 

Επιμέλεια: Δήμος Γεωργακόπουλος / Βίντεο: Πέτρος Κώτσιαρης

Διαβάστε επίσης: Κάστρο Καλαμάτας - Ο «ακοίμητος φρουρός» της πόλης μας