Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 09:26

Ο θαυμαστός κόσμος του υδροβιότοπου της λίμνης Κερκίνης (Βίντεο+φωτογραφίες)

Πρέπει να είναι από τις λίγες φορές που η ανθρώπινη παρέμβαση δεν σημάδεψε ανεξίτηλα με αρνητικό τρόπο τη φύση, αλλά συνέβαλε στη δημιουργία τοπίου ξεχωριστής ομορφιάς, που γίνεται και καταφύγιο για την πανίδα.

Κάτι τέτοιο συνέβη με τη λίμνη Κερκίνη, που είναι τεχνητή και διαμορφώθηκε το 1932, με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Πρόκειται για προστατευόμενο υδροβιότοπο, όπου η φύση γενναιόδωρα σκορπά το κάλλος της.

Στην περιοχή ζουν πολλά θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά ενώ πλούσια είναι και η ιχθυοπανίδα. Εδώ εντοπίζεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα.

Το πιο εντυπωσιακό «παρών» όμως το δίνουν μάλλον τα πουλιά, καθώς στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφή εκατοντάδες είδη. Λαγγόνα, αργυροπελεκάνος, χρυσαετός, πετρίτης, ερωδιοί και πελαργοί είναι μόνο μερικά από αυτά, που καθιστούν τη λίμνη τόπο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.

Η πρόσβαση στο Εθνικό Πάρκο Κερκίνης γίνεται με δύο τρόπους, είτε από τις Σέρρες είτε από το Κιλκίς. Αυτή την εποχή, Μάιο και Ιούνιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και πλήθος πουλιών που έχουν πλέον γεννήσει και εμφανίζονται με τα μικρά τους.

Βίντεο: WebApp Design