Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 09:11

Οι ομορφότεροι καταρράκτες της Ελλάδας - Πανδαισία σε γαλαζοπράσινο φόντο (vids+pics)

Οι καταρράκτες αποτελούν ένα από τα πιο γοητευτικά και εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος και η δύναμη του νερού που πέφτει ψηλά από τις πλαγιές και το φως που αντανακλάται και «χορεύει» δημιουργώντας εκπληκτικά χρώματα, συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που μας κάνει να νιώθουμε απίστευτα μικροί απέναντι στο μεγαλείο και την ενέργεια της φύσης.

Για εσάς λοιπόν που θέλετε να περιηγηθείτε σε αυτά τα γαλαζοπράσινα "κοσμήματα", ανακαλύπτοντας τα κατά μήκος της χώρας μας, το travel.eleftheriaonline ετοίμασε μια λίστα με τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ελλάδας που μπορείτε να επισκεφτείτε. 

Καταρράκτης Άρτας

Το χωριό Καταρράκτης βρίσκεται στη ρίζα των Τζουμέρκων. Πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το δασικό χωριό, ένα θέαμα όμορφο και σπάνιο. Το ύψος πτώσης του νερού είναι 90 μέτρα. Έχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθεί κανείς θεωρείται ο Μάιος. Δίπλα στους καταρράκτες λειτουργεί αναψυκτήριο.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστότερα με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα, σε απόσταση 62,5 χλμ. (μέσω γέφυρας Πλάκας) ή 55 χλμ. (μέσω Ράμιας) βόρεια της πόλης της Άρτας. Αποτελείται από το βασικό χωριό και μέσα σε έκταση 30 τ.χμ. περιλαμβάνει τέσσερις συνοικισμούς: την Κρυοπηγή - πρώην Μουτσιάρα, τη Μηλέα, τη Σγάρα και τα Βλάγκαδα και όλοι μαζί απαρτίζουν την κοινότητα Καταρράκτη.

Καταρράκτες Έδεσσας

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @fotis_76 στις

H Έδεσσα είναι ίσως η μοναδική πόλη στον κόσμο που στο κέντρο της έχει καταρράκτες. Το όνομά της άλλωστε σημαίνει πόλη των νερών.

Οι έντεκα καταρράκτες της Έδεσσας, είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων και βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο που εκτείνεται σε 100.000τμ το οποίο οι κάτοικοι το αποκαλούν και «φρύδι της πόλης». Οι δύο από τους καταρράκτες είναι επισκέψιμοι.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης.

Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο.

Καταρράκτης «Σκεπασμένο» Βελβεντού

Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (διαφορετικά Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινά από το Καταφύγι και χύνεται στην Τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» ή «Σκεπασμένο».

Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι εξαιτίας ενός σημείου, όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη. Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με τους καταρράκτες, τις φυσικές λιμνούλες και τους εντυπωσιακούς βράχους. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», το οποίο πρόσφατα διαμορφώθηκε, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων.

Καταρράκτες της Νέδας

Ρέει στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, στην Πελοπόννησο, και είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα.

Η Νέδα με τους όμορφους καταρράκτες της πηγάζει στο βουνό Λύκαιο και, με ροή προς τα δυτικά, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, ανάμεσα στην Κυπαρισσία και τη Ζαχάρω.

Καταρράκτης του Ποταμού Φονιά

“Φυσικές πισίνες” μέσα στους βράχους, πανύψηλα καταπράσινα πλατάνια, καταρράκτες και ρυάκια συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Οι φημισμένες «Βάθρες» της Σαμοθράκης σχηματίζονται από τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό. Το νησί χαρακτηρίζεται για την αφθονία των επιφανειακών υδάτων του, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 2,8% της συνολικής έκτασης του νησιού...

Καταρράκτες στο Πολυλίμνιο

To Πολυλίμνιο είναι ένα σύμπλεγμα από λίμνες και καταρράκτες στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένα απίστευτα όμορφο τοπίο, ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον περίπου 30 λεπτά (32 χλμ) από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5-10 λεπτά, περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο.

Καταρράκτης της Φόνισσας

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος των Κυθήρων θα βρείτε μία πινακίδα “Νεράιδα, Καταρράκτης” που σε οδηγεί σε έναν ειδυλλιακό τόπο με τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια.

Ένας χώρος μαγικός γεμάτος δρομάκια και ρυάκια, μέσα σε μια ρεματιά, χαρακτηρισμένη φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση με λεύκες και πλατάνια.

Καταρράκτης Μελισσουργών

Οι Μελισσουργοί βρίσκονται σε υψόμετρο 850μ., και απέχουν από την 72 χλμ. από την Άρτα, και 65χλμ. από τα Ιωάννινα.

Κατά την επίσκεψή σας εκεί έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε έναν από τους πιο όμορφους τόπους των Τζουμέρκων με πλούσια βλάστηση, πολλές πηγές και τοπία φυσικού κάλλους, ένα από τα οποία είναι και ο Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο, ο πιο ψηλός της χώρας, λίγη ώρα από το χωριό.

Καταρράκτης Τσούργιακα

Έξω από το χωριό Αλατόπετρα Γρεβενών βρίσκεται ο καταρράκτης του Τσούργιακα, που πέφτει σε ένα ιλιγγιώδες φαράγγι από ύψος 35 μέτρων.

Η θέα του σου κόβει την ανάσα...

Καταρράκτης Γκρεμιστός

Ο Γρεμιστός Ερυμάνθου είναι ο κλασσικός καταρράκτης με τα πολλά νερά, που πέφτει από ψηλά και φαίνεται από μακριά. Το μόνο που του λείπει, είναι η βάθρα στη βάση του.

Το σημείο όπου πέφτουν τα νερά δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί βάθρα και τα νερά τρέχουν στην κατηφόρα. Ο καταρράκτης είναι ψηλός και με πολλά νερά είναι εντυπωσιακός.

Καταρράκτες στα Θεοδώριανα

Σε μια πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας βρίσκεται ένα χωριό πνιγμένο στη φύση, τα Θεοδώριανα.

Το χωριό είναι ιδιαίτερα φημισμένο και σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα.

Καταρράκτες Μαύρης Σπηλιάς

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας.

Οι όμορφες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι να κλέβουν την παράσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και στα εναπομείναντα ερείπια του λίθινου καταφυγίου.

Καταρράκτης Κλίφκης

Ένα ακόμη μαγικό τοπίο στην Ήπειρο είναι οι πηγές Κλίφκης (ποταμός Άραχθος).

Μία μεγάλη τεχνητή δεξαμενή μαζεύει τα νερά του σπηλαίου και του φαραγγιού της περιοχής, σχηματίζοντας ένα καταρράκτη 47 μέτρων. Ο καταρράκτης της Κλίφκης είναι αρκετά γνωστός στην περιοχή και αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Καταρράκτες της Λεπίδας

Κρυµµένοι µέσα σε βαθειά χαράδρα, µεγαλοπρεπείς και επιβλητικοί, κυρίαρχοι µε την βοή τους σε όλη την περιοχή, ορθώνονται µε το τεράστιο ύψος τους οι καταρράκτες της Λεπίδας, ένα µνηµείο της φύσης για την Ορεινή Κυνουρία.

Η φύση εκεί σµιλεύει αδιάλειπτα τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα. Πλήθος βουνοκορφών, πανέµορφα οροπέδια, φαράγγια απαράµιλλης και άγριας οµορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηµατίζουν το ποικιλόµορφο ανάγλυφό του, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη.

Καταρράκτες Φρακτού

Στον νομό Δράμας και σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος.

Το Αχλαδόρεμα γεννιέται στην καρδιά του Παρθένου Δάσους Φρακτού του πιο άγριου δάσους της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μικρό ποτάμι που δημιουργείται από πολλά μικρότερα ρέματα.

Καταρράκτες Σκρα

Στα βόρεια σύνορα της χώρας και σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Κιλκίς, όλοι μιλούν για μια λίμνη με χαρακτηριστικά σμαραγδένια νερά και καταρράκτες, «βουτηγμένη» μέσα στο πράσινο και «λουσμένη» στο φως του ήλιου.

Ο λόγος για τη μικρή λίμνη Σκρα ή αλλιώς «Γαλάζια λίμνη», που οφείλει το χρώμα της στους απολιθωμένους οργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της.