Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 09:40

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στην Κορώνη (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Ξακουστή μεσσηνιακή κωμόπολη με παροιμιώδη σπουδαιότητα επί Ενετοκρατίας («Έχει μπάρμπα στην Κορώνη» συνηθίζουμε να λέμε ακόμη και σήμερα για ανθρώπους ισχυρούς, με σημαντικές γνωριμίες και διασυνδέσεις), η Κορώνη, χτισμένη αμφιθεατρικά, εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες με το νησιώτικο χρώμα της.

Το μεσαιωνικό κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, οι γραφικοί δρόμοι και τα σκαλοπάτια συνθέτουν ένα όμορφο οικιστικό σύνολο. H προκυμαία, με ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφέ μπαρ, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η φημισμένη πολιτεία της Κορώνης, όπως και η γειτονική Μεθώνη, γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους, όταν εξελίχθηκε σε αξιόλογο εμπορικό και ναυτικό κέντρο των Βενετσιάνων, συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Συχνά, μάλιστα, τα δύο σημαντικά αυτά μεσσηνιακά λιμάνια αναφέρονταν από κοινού ως «Μοθοκόρωνα».

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Το κάστρο, στολίδι της σύγχρονης κωμόπολης, χτισμένο πάνω στα ερείπια της μεσσηνιακής αρχαίας Ασίνης.
Οικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (6ος-7ος αιώνας). Η βυζαντινή οχύρωση ενισχύθηκε από τους Ενετούς το 13ο αιώνα. Το κάστρο της Κορώνης κατελήφθη από τους Τούρκους το 1500 και ανακατελήφθη από τους Ενετούς το 1686. Το 1715, μετά την εγκατάλειψη της Πελοποννήσου από τους Ενετούς, περιήλθε και πάλι στους Τούρκους, απελευθερώθηκε δε το 1828 από το γάλλο στρατάρχη Νικολά Ζοζέφ Μεζόν.
Στα σημαντικότερα μνημεία του κάστρου της Κορώνης συγκαταλέγονται ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (Β' Ενετοκρατία) και η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με υπέροχη θέα στην κωμόπολη.

*Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας (τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα).

*Το άγαλμα του Γρηγορίου Μπίστη, τελευταίου επισκόπου Kορώνης.

*Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου.

*Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

*Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

*Το χωριό Χρυσοκελλαριά, χτισμένο αμφιθεατρικά, με όμορφη θέα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (κεντρικός ναός) και του Αγίου Ιωάννη (πετρόχτιστη).

*Η μονή Χρυσοκελλαριάς, 3,5 χλμ Ν από το ομώνυμο χωριό.

*Το χωριό Βασιλίτσι, με την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Φανερωμένης, με ωραία θέα στις δαντελωτές ακρογιαλιές της περιοχής.

*Το Ακριτοχώρι, χωριό με θέα στην ευρύτερη περιοχή και τη Φοινικούντα.

*Το Χαρακοπιό, χωριό με παραδοσιακό χρώμα.

*Τα Βουνάρια, οικισμός με τουριστική κίνηση και αμμουδερή ακρογιαλιά.

*Το Μυστράκι, οικισμός με λιγοστά πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια.

*Η μονή των Αγίων Θεοδώρων, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, κοντά στο χωριό Χωματερό.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Νότια της Κορώνης, στις παραλίες Zάγκα, Μεμί, Άγιο Νικόλαο, Κρυονέρι, Τσούγκα, Αμμούδι και Καλαμάκι.
Δυτικά της Κορώνης, στις παραλίες Τσαπί, Γλυφάδα, Μικρό και Μεγάλο Μαράθι.
Βόρεια της Κορώνης, στις παραλίες Αρτάκι, Αγία Τριάδα, Γαργαρού, Περούλια και Βουνάρια, καθώς και στην ακρογιαλιά Χωμάτι.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Την Παρασκευή του Πάσχα, πανηγυρική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας.

Στη μονή Χρυσοκελλαριάς, το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Περιφερειακό Iατρείο, τηλ. 27250 22208, φαρμακείο, τηλ. 27250 22200.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27250 22422, Λιμεναρχείο 27250 22377, EΛTA 27250 22260.

Φωτογραφία εξωφύλλου - david_zenais

Βίντεο: Stoupa Greece