Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 09:07

Η Σαμοθράκη της... μεταφυσικής ομορφιάς (Βίντεο+φωτογραφίες)

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Λήμνο, τη Θάσο και την Ίμβρο, η Σαμοθράκη είναι το νησί με την υψηλότερη κορυφή στο Αιγαίο- με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια.

Είναι ο επιβλητικός Σάος που της χαρίζει την «πρωτιά» αυτή, το βουνό που οι ντόπιοι ονομάζουν «Φεγγάρι».

Το λιμάνι της είναι η Καμαριώτισσα, και μέσω αυτού η Σαμοθράκη συνδέεται με την Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η αίγλη της φτάνει μέχρι τη Γαλλία και συγκεκριμένα το Λούβρο, όπου εκτίθεται η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, το διάσημο αρχαιοελληνικό άγαλμα που βρέθηκε το 1863 στο νησί.

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Σαμοθράκη έχει να λέει για τη σχεδόν «μυστηριακή» ατμόσφαιρά της. Ίσως να έχει να κάνει με τις καταπράσινες εκτάσεις της, παρθένα φύση που φτάνει μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Η πλούσια χλωρίδα αποτελείται από κέδρους, πλατάνια, πεύκα και καστανιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ίσως όμως «κουβαλά» και μεγάλο παρελθόν, αφού στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές που το περιεχόμενο τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα. Είναι άλλωστε, το Ιερό των Μεγάλων Θεών, που φαίνεται να σχετίζεται με τη λατρεία των θεοτήτων των Κάβειρων, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του νησιού.

Η Σαμοθράκη φημίζεται και για τις «βάθρες» του, τις μικρές λίμνες που σχηματίζονται από τα ρέματα στις πλαγιές του βουνού, ενώ ιδιαίτερη είναι και η ομορφιά της Χώρας, που «φωλιάζει» σε ένα κοίλωμα, κάτω από τον Σάο. Ο παραδοσιακός οικισμός επιτρέπει στον επισκέπτη να βιώσει την αυθεντική εμπειρία της γνωριμίας με αυτόν τον ξεχωριστό τόπο.

Βίντεο: e-evros TV