Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 09:23

Αυτό είναι το βορειοδυτικότερο χωριό της Ελλάδας (φωτογραφίες)

Η Ελλάδα κρύβει ομορφιές σε όλες τις γωνιές της και ένα τέτοιο όμορφο σκηνικό μπορεί να συναντήσει κανείς επισκεπτόμενος και την περιοχή των Πρεσπών.

Σε ρόλο "φρουρού" στο βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας στέκει το μικρό χωριό των Ψαράδων στην νότια όχθη της Μεγάλης Πρέσπας.

Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας 59 χλμ. βορειοδυτικά της Φλώρινας. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Νίβιτσι. Τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι από 100. Κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία (σπάνια ράτσα αγελάδων βραχυκερατικής φυλής) και ο τουρισμός. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

 

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακές ταβέρνες και ξενώνες, ενώ εφόσον οι καιρικές συνθήκες ευνοούν μία βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα αποτελεί μία πολύ όμορφη εμπειρία, καθώς μπορείτε να φθάσετε σε σημεία, που δεν πάει αυτοκίνητο, ενώ γενικά η πρόσβαση από τη στεριά είναι αρκετά δύσκολη, όπως ασκηταριά και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, "μπαλκόνια" με θέα τις ακτές της λίμνης προς την πλευρά τόσο της Αλβανίας, όσο και της ΠΓΔΜ.

Η περιοχή αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες αποδράσεις όσων επισκέπτονται τόσο την περιοχή της Φλώρινας, όσο και της Καστοριάς

Επιμέλεια: Δημήτρης Πλεμμένος