Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 14:35

Εκπληκτικές εικόνες στον Άγιο Αθανάσιο και το Καϊμάκτσαλαν (φωτογραφίες)

 

Ένα ορεινό χωριό στο Νομό Πέλλας μπορεί να απέχει ελάχιστα από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αλλά καταφέρνει να διατηρεί όλα εκείνα τα μυθικά χαρακτηριστικά που του έδωσαν τον τίτλο του παραδοσιακού οικισμού από το 1992.

Ο Άγιος Αθανάσιος, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν(λευκή κορυφή), ξεχωρίζει λόγω της γειτνίασης του με το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο. 

Το χιονοδρομικό κέντρο, το μόνο στην Ελλάδα όπου ο σκιέρ μπορεί να φτάσει στα 2.480 μέτρα ύψος, παρέχει ομαλές πίστες, αλλά και ι όλες τις σαλέ, σχολές και ενοικίαση εξοπλισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στους λάτρεις του σκι και όχι μόνο να απολαύσουν μοναδικές στιγμές. 

Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί και η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους Καϊμάκτσαλαν. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει κάθε λεπτό, αφού βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. 

Το χωριό ξεχωρίζει, όμως, και για την παραμυθένια του αρχιτεκτονική, τις πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα εστιατόρια, την υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ προφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ήρεμη και ευχάριστη διαμονή.  

Αν καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τα κοντινά χωριά καθώς και την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταρράκτες της. Περάστε, επίσης, από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, επισκεφθείτε τον υγροβιότοπο Άγρας – Βρυττών – Νησίου.

Αξίζει να δείτε και το Λουτράκι του νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, όπου υπάρχουν oι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ με το νερό τους να έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου ή Ρέμα Νικολάου, ο οποίος συνεχίζει τη πορεία του στη λεκάνη της Αλμωπίας.

 

Πηγή: reader.gr