Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:20

Χριστούγεννα στην Ελλάδα: 15 προορισμοί για όλα τα γούστα (Φωτογραφίες)

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Ελλάδα, από πόλη σε πόλη, μετατρέπεται σε ένα λαμπερό στολίδι, έτοιμο να λάμψει.

Κάθε περιοχή έχει κάτι να αναδείξει: εορταστικές εκδηλώσεις, γραφικά τοπία, χριστουγεννιάτικες αγορές καθώς και εντυπωσιακό στολισμό.

Είναι όμως κάποιες πόλεις – περιοχές που διαθέτουν μια άλλη μαγεία, ικανή να μας βάλει για τα καλά στο κλίμα των ημερών.

Αν κι εσείς ανήκετε σε εκείνους που διακατέχονται έντονα από ένα… Christmas mood δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στους προορισμούς που επέλεξε το travel.eleftheriaonline για εσάς:

Πήλιο

Πέτρινες πηλιορείτικες πλατείες και τσίπουρο στη χειμωνιάτικη λιακάδα, διαδρομές μέσα στα πλατάνια με θέα τη θάλασσα, ορφανό κοκορέτσι στον Παλιό Σταθμό στις Μηλιές, πιάτα με άγρια μανιτάρια στην Τσαγκαράδα, βόλτες με άλογα στην Αργαλαστή… Κλασικό, αγαπημένο, χιλιοπερπατημένο, το Πήλιο είναι ένα βουνό που μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει. Κάθε χωριό έχει και το δικό του lifestyle. Η Μακρυνίτσα και η Πορταριά είναι τα πιο κοντινά στο Βόλο χωριά, στην ουσία αποτελούν το μπαλκόνι του. Σταθερή αξία οι Μηλιές και η Βυζίτσα. Η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά αναδεικνύουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το προφίλ του ανατολικού Πηλίου με την άγρια βλάστηση και τη θέα στις υπέροχες παραλίες του Αιγαίου. Η Αργαλαστή, τέλος, και ο Λαύκος αποτελούν την πιο γλυκιά και μεσογειακή εκδοχή του βουνού, με τα ατελείωτα ελαιοπερίβολα, τη «λιμναία» θέα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού και τους ήρεμους ρυθμούς.

Ζαγοροχώρια

Είναι εντυπωσιακό το πώς μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας κατάφερε να καθιερωθεί ως σταθερό highlight των ταξιδιωτικών εξορμήσεων. Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές και οι καμινάδες των πέτρινων ζαγορίτικων σπιτιών αρχίσουν να καπνίζουν, το κομβόι των Ι.Χ. ξεκινάει. Την ημέρα αναζητάμε τα ωραιότερα «μπαλκόνια» με θέα στο Βίκο, δοκιμάζουμε τις αντοχές του αμαξιού μας οδηγώντας προς Γυφτόκαμπο ή απλώς χαλαρώνουμε δίπλα στις φυσικές κολυμπήθρες του Πάπιγκου. Κι όταν πέσει το σούρουπο δίνουμε ραντεβού σε γνωστά κι αγαπημένα σημεία για καφέ και φαγητό. 

Λίμνη Πλαστήρα

Ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης θα αντικρίσετε στην Θεσσαλία. Το εντυπωσιακό φράγμα στη θέση Κακαβάκια «γέννησε» τη λίμνη Πλαστήρα, που την πλαισιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων. Διακοπές με ποδήλατο στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία και 4Χ4. Γνήσιες τοπικές γεύσεις και ντόπια κρασιά, υπέροχοι πέτρινοι ξενώνες με θέα στη λίμνη, παλιές μονές, χωριά με ιστορία είναι μερικά στοιχεία από αυτά που θα δείτε. 

Ελάτη - Περτούλι

Αγαπάμε την Ελάτη. Μας αρέσει η ζωντάνια της, τα μπαράκια της και τα καινούργια κάθε φορά καλούδια που μας περιμένουν στο γλυκύτατο μαγαζάκι Λίκνο. Η διαδρομή προς την απόλυτη ομορφιά όμως ξεκινάει αμέσως μετά: Ο στενός ορεινός δρόμος περνάει μέσα από πυκνά δάση ελάτων, διασχίζει ειδυλλιακά ξέφωτα, τα περίφημα περτουλιώτικα λιβάδια, για να καταλήξει στο ίδιο το Περτούλι. Ένας δρόμος όλος κι όλος το χωριό, με σπίτια δεξιά κι αριστερά μέσα στην αγκαλιά του δάσους, αλλά με αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή. Αν το ζητούμενο είναι η ξεκούραση, αράζετε στον ξενώνα σας και απολαμβάνετε την ομορφιά της φύσης με σύντομους περιπάτους γύρω από το χωριό – το δάσος εξάλλου σας πολιορκεί από παντού. Αν πάλι το αυτοκίνητό σας διψάει για χιλιόμετρα, συνεχίζετε την ορεινή διάσχιση του Κόζιακα: Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Άγιος Νικόλαος, και μετά η μεγάλη κατηφόρα που μας οδηγεί στην κοίτη του Ασπροποτάμου.

Βυτίνα

Η Βυτίνα είναι ταυτισμένη με τις ομορφιές του χειμώνα και υποδέχεται τους επισκέπτες της για μια ξεχωριστή απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία. Έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση. Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Αράχοβα

Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού -λουσμένη στο φως- μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχοβα στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές… υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Στο μπαλκόνι του Παρνασσού!

Δημητσάνα - Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα, τα «πέτρινα κοσμήματα» της Αρκαδίας, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη πρώτα απ’ όλα με το προφανές προσόν τους, την ομορφιά τους. Τα στιβαρά αρχιτεκτονικά σύνολα με τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα σπουδαία αξιοθέατα αλλά και η αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη κατέστησαν τις δύο ιστορικές κωμοπόλεις αγαπημένους προορισμούς για τους εκδρομείς.

Μέτσοβο

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια δασωμένη αγκαλιά κάτω από τον αυχένα της Κατάρας, αυτού του σκληροτράχηλου πέτρινου όγκου της Πίνδου, το Μέτσοβο διατηρεί πεισματικά αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Υπόδειγμα ορεινού οικισμού, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του τόσες ομορφιές που δύσκολα απαντώνται σε αντίστοιχους προορισμούς. Ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, το φημισμένο βλαχοχώρι, γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών (Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αβέρωφ κ.α), αποτελεί σταθερή αξία στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου. 

Τρίκαλα Κορινθίας

Χτισμένα στις πλαγιές της Κυλλήνης, σε υψόμετρο γύρω στα χίλια μέτρα και πνιγμένα στη φύση, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι αγαπημένος προορισμός και για μεγάλες αλλά και για σύντομες αποδράσεις. Το χωριό της Κορινθίας, σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το Ξυλόκαστρο, ουσιαστικά χωρίζεται σε τρεις οικισμούς: τα Άνω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, χωριό μέσα σε ελατοδάσος, τη Μέση Συνοικία Τρικάλων, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, επίσης μέσα σε πυκνά έλατα και την Κάτω Συνοικία, σε υψόμετρο 900 μέτρων, που έχει και τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Πετρόχτιστα αρχοντικά και εκκλησίες ακόμα και του 16ου αιώνα, ιστορικά μοναστήρια, πλατάνια, σημεία με μαγευτική θέα, όλα αυτά συνθέτουν το όμορφο σκηνικό των Τρικάλων Κορινθίας.

Καλάβρυτα

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό των… νοτίων προαστίων έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι εδώ και αρκετά χρόνια. Η ορεινή κωμόπολη έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Από τη μία τα πούλμαν των κλασικών εκδρομέων που γεμίζουν τις τουριστικές ταβέρνες και από την άλλη ο πολύχρωμος νεαρόκοσμος να κατακλύζει τα cafe΄ s του κεντρικού πεζόδρομου (μια χαρά τα μαγαζιά, αν και παντοτινή μας αγάπη παραμένει το καφενεδάκι του σιδηροδρομικού σταθμού). Οι περιπατητές τσεκάρουν τις αντοχές τους στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οικογένειες πηγαίνουν για πέστροφα στο πλατανόδασος του Πλανητέρου. Αυτά μέχρι να πέσει το πρώτο χιόνι, οπότε το χιονοδρομικό με το μεγάλο ξύλινο σαλέ του διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.

Μεγάλο - Μικρό Χωριό Καρπενησίου

Κατά τις διακοπές σας στο Καρπενήσι, αξίζει να επισκεφτείτε τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του νομού Ευρυτανίας. Μεγάλο Χωριό: Πλακόστρωτα δρομάκια, παλιά αρχοντικά με ανθισμένες αυλές, τρεχούμενα νερά, συνθέτουν μία εικόνα που αξίζει να δείτε. Εδώ θα βρείτε γραφικές ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία αλλά και καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο. Μικρό χωριό: Απολαύστε την καταπληκτική θέα προς την κοιλάδα της Ποταμιάς (ποταμού Καρπενησιώτη), αποδράστε στη μικρή λιμνούλα λίγο έξω από το χωριό, ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο με μια επίσκεψη στο μουσείο.

Καστοριά

Ακόμα μια εξαιρετική επιλογή είναι η εκδρομή στην Καστοριά για τα Χριστούγεννα. Θα εκπλαγείτε με τη φυσική ομορφιά, τα τοπία, και τον αυθεντικό χαρακτήρα του τόπου. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα αστείρευτα κάλλη της, την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια «σφαιρική» εικόνα της πόλης είναι κάνοντας το μικρό γύρο της λίμνης, ξεκινώντας από τη νότια παραλία και καταλήγοντας στη βόρεια.

Αρναία

Η Αρναία, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Χολομώντα στα 600 μέτρα υψόμετρο, είναι ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς της ορεινής Χαλκιδικής. Διατηρεί ακόμη τον παλαιό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και δεν έχουν αυλές, για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό αλλά στενά, πλακόστρωτα σοκάκια και πλατείες. Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό.

Νυμφαίο Φλώρινας

Ένας από τους πιο «αδικημένους» χειμερινούς προορισμούς είναι το Νυμφαίο της Φλώρινας. Αδικημένος φυσικά όχι επειδή στερείται φυσικής ομορφιάς και φανατικών επισκεπτών, αλλά διότι δεν ανήκει στους πολυδιαφημισμένους προορισμούς για χειμερινές διακοπές, παρότι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Βρίσκεται 57 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, με τα πέτρινα καλντερίμια του και το χωριό με τις Αρκούδες του Αρκτούρου να αποτελούν πόλο έλξης για κάθε λογής επισκέπτη. Παραδοσιακό, ακατέργαστο, παγωμένο και άκρως Χριστουγεννιάτικο, το Νυμφαίο σίγουρα θα κάνει τη γιορτινή απόδρασή σας αξέχαστη!

Παλαιός Παντελεήμονας

Παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου σε υψόμετρο 500μ.  Σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη, ο Παλιός Παντελεήμονας τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη (ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια). Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση.