Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 10:41

Βαλτεσινίκο - Ένας παραδοσιακός οικισμός με θέα τις κορυφογραμμές της Αρκαδίας (video+pics)

Βαλτεσινίκο - Ένας παραδοσιακός οικισμός με θέα τις κορυφογραμμές της Αρκαδίας (video+pics)
Φωτογραφία instagram: Aristea Panagouli

Στην ορεινή Αρκαδία, καλά κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1150μ., βρίσκεται το πανέμορφο Βαλτεσινίκο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού, τόσο που η θέα από τα ψηλότερα σημεία του σου κόβει την ανάσα, καθώς το μάτι συναντά σε ευθεία γραμμή τις απέναντι κορυφογραμμές πάνω από απέραντα ελατοδάση...

Κατάφυτο με έλατα και καρυδιές, γεμάτο με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, επιβλητικές εκκλησιές, τρεχούμενα νερά και τον κρυστάλλινο αέρα να μοσχοβολά, κατακτά τον νέο επισκέπτη αυτοστιγμεί και τον κάνει να σκεφτεί πως σε τούτο το μέρος θέλει να ξανάρθει.

Για κάποιο λόγο, αυτονόητο για κάποιους, απροσδιόριστο για άλλους, ούτε οι ντόπιοι, αλλά ούτε και οι επισκέπτες του χωριού, τακτικοί ή περιστασιακοί, μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από την έντονη επιθυμία να βρίσκονται εκεί, να έρθουν πάλι και πάλι. Ακόμα κι αν ζουν, όπως πολλοί από αυτούς, στην άλλη άκρη της γης.

Το Βαλτεσινίκο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο. Έξω από το χωριό, στη θέση Λενικά, ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας έδειξαν πως ο ναός χρονολογείται στον 7ο π.Χ αιώνα και είναι αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Στην επανάσταση του 1821 το χωριό ήταν ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο όμορφος αυτός οικισμός απέχει περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά από την πόλη της Καλαμάτας.

Δείτε φωτογραφίες του τοπίου αλλά και επισκεπτών:

Φωτογραφία εξωφύλλου - tzwrtzina_preka