Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 17:08

Η ιστορική εξέλιξη της Καλαμάτας μέσα από ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ! (Βίντεο)

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ με στιγμές της πόλης μας από το χθες μέχρι και το σήμερα δημιούργησε ο Μεσσήνιος απόφοιτος του τμήματος Tεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κοτσίλας.

Ο τίτλος του είναι «Της ψυχής μου τα χώματα» και έχει ως στόχο να προβάλει την ιστορική εξέλιξη της Καλαμάτας μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ανά τους αιώνες εξαιτίας πολέμων, φυσικών και οικονομικών καταστροφών, την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, καθώς και να αναδείξει το τουριστικό «θησαυρό» που κρύβει.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στην απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) και στο πώς τιμούν κάθε χρόνο οι κάτοικοι της τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Στην συνέχεια μας θυμίζει τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής γραμμής Καλαμάτα - Κρήτη που συνέπεσαν με τον φονικό σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986, με 22 ανθρώπους να χάνουν τότε την ζωή τους.

Μετά από τις στιγμές του εγκέλαδου οι οποίες ακόμα και σήμερα προκαλούν ανατριχίλα, οι εικόνες περνούν στο σήμερα, παρουσιάζοντας μας πως η μεσσηνιακή πρωτεύουσα πήρε και πάλι ζωή μέσα από τις "στάχτες" της.

Ειδικότερα, γίνεται μνεία μέσα από τα λόγια του Δήμαρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στις πολιτισμικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η πόλη, στην οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται, σε καιρούς μάλιστα κρίσης αλλά και στον τουρισμό που συνεχώς βελτιώνεται.

Ακολούθως, παρουσιάζονται πλάνα από το Καλαματιανό Καρναβάλι, το καλύτερο ίσως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς και από τον Σαϊτοπόλεμο, το τοπικό έθιμο του Πάσχα.

Αναμφισβήτητα, είναι μια δουλειά που αξίζει να δείτε από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο αφού σε λιγότερο από 20 λεπτά ζωντανεύει ολόκληρη η ιστορία του τόπου μας.

Δείτε το βίντεο:

Να σημειώσουμε πως ορισμένα από τα πλάνα του βίντεο αντλήθηκαν από το αρχείο του eleftheriaonline.gr.