Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 21:28

Ποιες είναι οι πιο «υγιείς» χώρες του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg;

Στην Ασία βρίσκεται η χώρα που, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η υγιέστερη στον κόσμο. 

Η Σιγκαπούρη είναι η χώρα που αναδείχθηκε ως η πιο «υγιής» στον κόσμο, σύμφωνα με μια σειρά στοιχείων που μελέτησε και δημοσίευσε το Bloomberg Rankings. 

Για να προσδιοριστούν οι υγιέστερες χώρες του κόσμου, δημιουργήθηκαν βαθμολογίες υγείας και βαθμολογίες κινδύνου της υγείας για κάθε χώρα με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου. Η τελική βαθμολογία κάθε χώρας προέκυψε από την αφαίρεση της βαθμολογίας κινδύνου από τη βαθμολογία υγείας της.

Η βαθμολογία υγείας βασίζεται στο ρυθμό θνησιμότητας κάθε χώρας, ενώ η βαθμολογία του κινδύνου της υγείας βασίζεται σε διάφορους παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία, όπως η αναλογία των νέων σε ηλικία καπνιζόντων και του αριθμούν των εμβολιασμών. 

Έπειτα από τη μελέτη και την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, η Σιγκαπούρη, στην 1η θέση, συγκέντρωσε τη συνολική βαθμολογία του 89,45%, η Ιταλία βρέθηκε στη 2η θέση με 89,07% ενώ η Αυστραλία έρχεται  με 88,33%.

Χώρες από την Ασία και την Ευρώπη κυριαρχούν σε αυτήν την κατάταξη. Το Ισραήλ, που έλαβε την 6η θέση, είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που μπήκε τη δεκάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία χώρα από τη Βόρεια ή τη Νότια Αμερική δεν κατάφερε να λάβει μια από τις πρώτες δέκα θέσεις.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτήν την έρευνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και πολύτιμα για όσους χαράσσουν την πολιτική ανάπτυξης της κάθε χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στους παράγοντες που τους κράτησαν σε μια χαμηλή θέση στην κατάταξη και να βάλουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να τους βελτιώσουν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ορισμός του «υγιούς» είναι ανοιχτός σε πολλαπλές ερμηνείες. Μια κατάταξη η οποία ορίζει ως «υγιές» ένα lifestyle σύμφωνα με τα σύγχρονα κριτήρια ποιότητας της ζωής, αντί για το προσδόκιμο ζωής της κάθε χώρας, ενδέχεται να αποκλείει χώρες χαμηλού εισοδήματος στις οποίες, όμως, παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή. 

Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Πλεμμένου