Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 10:20

Μια βόλτα στην Ελάτη και το Περτούλι

Η Ελάτη -ή αλλιώς Τύρνα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι- είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τουριστικά ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όχι μόνο.

Είναι προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου καθώς και το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες για τους φυσιολάτρες. Περικυκλωμένη από ένα πυκνό ελατόδασος, προκαλεί όλες τις αισθήσεις σας. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μέσα στο δάσος και να το εξερευνήσετε, καθώς επίσης να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι διαθέτει υποδομές για δραστηριότητες που γίνονται με γουρούνες (τις μηχανές) και άλογα μέσα στο δάσος και να ακολουθήσετε μια αξέχαστη διαδρομή!

Το χειμώνα το μέρος είναι παντού σκεπασμένο με αφράτο χιόνι! Φτιάξτε ένα χιονάνθρωπο, παίξτε χιονοπόλεμο ή πιείτε μια ζεστή σοκολάτα σε ένα από τα φοβερά café του χωριού. Εννοείται πως μετά από αυτές τις δραστηριότητες θα τιμήσετε και τις τοπικές ταβέρνες που οι μυρωδιές τους θα σας έχουν ήδη ξεσηκώσει! Γουρουνόπουλο, γίδα βραστή, λουκάνικο και φυσικά κυνήγι σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη βρίσκεται το μοναδικό Περτούλι. Σε υψόμετρο 1.090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα βλέπεις ένα τοπίο βγαλμένο από τα παραμύθια. Το σκηνικό περιλαμβάνει πυκνό δάσος, βουνό, λιβάδια και τρεχούμενα νερά! Τα πέτρινα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές κόκκινες και πέτρινες σκεπές τους έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό που μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής. Οι αξιόλογες τουριστικές υποδομές που διαθέτει καθώς και το χιονοδρομικό του κέντρο το κατατάσσουν σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς του χειμώνα.

Εκεί πραγματικά που κάθε επισκέπτης μένει με το στόμα ανοιχτό, είναι όταν αντικρίζει τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Ανάμεσα σε βουνά ένα ήρεμο τοπίο εξαπλώνεται. Άλογα καλπάζουν ελεύθερα, αγελάδες ελευθέρας βοσκής και αυτές και αν καθίσετε για ένα πικ-νικ να είστε σίγουροι ότι ζαρκάδια και ελάφια θα σας κάνουν παρέα!

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν μέρη που πραγματικά θα είναι κρίμα να μην τα δείτε και να μην θαυμάσετε την ομορφιά του τοπίου. Ξεκινήστε με το κοντινό Νεραϊδοχώρι και δοκιμάστε φοβερές παραδοσιακές γεύσεις σε κάποια από τις ταβέρνες. Κάντε το γύρω του Ασπροποτάμου και να δείτε την όμορφη φύση γύρω από τα διαυγή και ορμητικά νερά του Αχελώου. 

Μπορείτε, καθώς φεύγετε από την Ελάτη και το Περτούλι και κατευθυνόμενοι προς Τρίκαλα, να εξερευνήσετε την περιοχή στο χωριό Πύλη. 

Εκεί θα δείτε τη βυζαντινών χρόνων εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς καθώς και το παλαιότερο πέτρινο γεφύρι της Θεσσαλίας το γεφύρι της Πύλης χτισμένο το 151 μ.Χ. Τέλος, επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Τίμιου Σταυρού Δολιανών και θαυμάστε τους 13 τρούλους της. Περιπλανηθείτε μέσα στην πυκνή βλάστηση και το ποταμάκι και ανακαλύψτε κάποιο από τα 16 πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν στο χωριό Πύλη. 

Ό,τι και να αποφασίσετε να κάνετε, μην παραλείψετε να καθίσετε για ένα τσιπουράκι ή καφεδάκι και να γευτείτε την τοπική κουζίνα καθώς να προμηθευτείτε ντόπια προϊόντα όπως τραχανά, ρίγανη και τυρί στηρίζοντας έτσι και την τοπική αγορά και να έχετε  ένα νόστιμο ενθύμιο από την περιοχή! 

Είναι μέρη που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα χωριά των Άλπεων!

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη