Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 11:25

5 καλοί λόγοι να επισκεφθείτε το Βερολίνο!

5 καλοί λόγοι να επισκεφθείτε το Βερολίνο!

Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας και μια πόλη όλο ιστορία. Πόλη που αντανακλά και την ακμή αλλά και την παρακμή.

Πέρασε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο των Ναζί και του Χίτλερ, οδηγήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γκρεμίστηκε και ξανακτίστηκε όπως ήταν από την αρχή. Αφού ξαναγεννήθηκε από της στάχτες του, σαν άλλος φοίνικας, το Βερολίνο έπρεπε να περάσει και από την περίοδο του διαχωρισμού. Χτίστηκε, λοιπόν, το γνωστό Τείχος του Βερολίνου και η πόλη χωρίστηκε σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο από το 1961 μέχρι το 1989 όπου και γκρεμίστηκε από τους Γερμανούς του Ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα είναι μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς αποτελεί οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο.

Γι’ αυτό λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε 5 καλούς λόγους για τους οποίους αξίζει μια επίσκεψη στο Βερολίνο!

Πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor)

Στην Pariser Platz, στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται η Πύλη του Βρανδεμβούργου. Χτισμένη τον 18ο αιώνα και εμπνευσμένη από τα προπύλαια της Ακρόπολης, ήταν η είσοδος στην πόλη. Η Πύλη είναι διακοσμημένη με σκηνές από την ελληνική μυθολογία και το επιβλητικό μπρούτζινο άρμα που το σέρνουν 4 άλογα και οδηγείται από την θεά Νίκη. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου θεωρείται σύμβολο ειρήνης και μετά την πτώση του Τείχους καθιερώθηκε και ως σύμβολο ενότητας.

Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer)

Τον Αύγουστο του 1961 άρχισε να χτίζεται το τείχος του Βερολίνου, αρχικά με συρματοπλέγματα που τοποθετούσαν όσοι έμεναν στο Ανατολικό Βερολίνο τα οποία σταδιακά αντικαταστάθηκαν από το Τείχος. Το Τείχος κατασκευάστηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να εμποδίζουν τη μετακίνηση από την ανατολική πλευρά στη δυτική πλευρά της πόλης. Το τείχος της ντροπής, όπως το λένε οι Γερμανοί του Δυτικού Βερολίνου, γκρεμίστηκε το 1989. Από τότε κάποια από τα ερείπια παραμένουν με γνωστότερο το κομμάτι που βρίσκεται στην περιοχή Muhlenstrasse, ένα κομμάτι 1.326 μέτρων διακοσμημένο με τοιχογραφίες.

Νησί των Μουσείων (Museumsinsel)

Οι λάτρεις των μουσείων θα λατρέψουν το Βερολίνο γιατί έχει πάρα πολλά μουσεία. Τα πιο αξιόλογα μουσεία του τα έχει μαζεμένα στο Νησί των Μουσείων. Το νησί αυτό βρίσκεται  μεταξύ των ποταμών Spree και  Kupfergraben και φιλοξενεί 5 πολύ σημαντικά μουσεία. Τα μουσεία που μπορείτε να δείτε είναι τα: Altes Museum (Παλαιό Μουσείο), Neues Museum (Νέο Μουσείο), Alte Nationalgalerie (Παλιά Εθνική Πινακοθήκη), Kaiser Friedrich Museum ή Bode Museum (Μουσείο Μποντέ) και Pergamonmuseum (Μουσείο της Περγάμου). Πάνω στο νησί βρίσκεται και ο Καθεδρικός ναός του Βερολίνου (Berliner Dom) που αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Ζωολογικός Κήπος Βερολίνου (Zoologischer Garten Berlin)

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους του κόσμου.  Άνοιξε το 1844 και φιλοξενεί πάνω από 15.000 ζώα από περίπου 1.400 είδη. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα κλουβιά που υπάρχουν είναι λιγοστά και τα περισσότερα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα στο ειδικά διαμορφωμένο φυσικό τους περιβάλλον.

Πλατεία Ποτσντάμερ (Potsdamer Platz)

Βρίσκεται στην περιοχή Potsdam στο κέντρο του Βερολίνου. Η ιστορία της ξεκινάει από την δεκαετία του ’20 που ήταν μια από τις πιο ζωντανές πλατείες τις Ευρώπης. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η πλατεία καταστράφηκε από βομβαρδισμούς. Το 1961, με την κατασκευή του Τείχους, ό,τι κτίριο υπήρχε, ισοπεδώθηκε. Η ανοικοδόμηση της πλατείας άρχισε το 1994. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί το hotspot της πόλης. Μπορείτε να πιείτε ένα καφέ ή να κάνετε τα ψώνια σας.

Το ιστορικό Βερολίνο σας περιμένει να το εξερευνήσετε. Πάρτε λοιπόν την παρέα σας και ανακαλύψτε αυτά τα όμορφα μέρη! 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη