Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 12:33

Οδοιπορικό στα Καλάβρυτα!

Μια μελαγχολική ατμόσφαιρα πλανάται στον αέρα των Καλαβρύτων. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, σε μαγευτική τοποθεσία ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου αφού κάθε μια έχει την ομορφιά και τη χάρη της.

Το φθινόπωρο βλέπεις τα χρυσοπορτοκαλί φύλλα των δέντρων έτοιμα να πέσουν, το χειμώνα απολαμβάνεις το χιόνι κάνοντας σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Χέλμου, την άνοιξη και το καλοκαίρι χαίρεσαι με τη δροσιά που έρχεται από τα γύρω ποταμάκια.

Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στις πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 750 μ. Διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές και προσφέρει όμορφες εκδρομούλες στα γύρω χωριά και ιστορικά μοναστήρια. Δεν πρέπει να παραλείψουμε φυσικά τη μοναδική σε ομορφιά διαδρομή 23 χλμ προς το Διακοφτό με τον Οδοντωτό.

Μια πόλη σύγχρονη που παρ’ όλα αυτά δεν ξεχνάει το παρελθόν της. Τα Καλάβρυτα έχουν καεί και καταστραφεί ολοσχερώς δυο φορές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης, μπαίνοντας στη πόλη, αναπόφευκτα το μάτι πέφτει στην πλαγιά που έγιναν το 1943 επί γερμανικής κατοχής οι μαζικές εκτελέσεις όλων των αντρών άνω των 13 ετών και υπάρχει το Μνημείο των Εκτελεσθέντων.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων υπάρχει ένα ρολόι το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί την ώρα της εκτέλεσης των ανθρώπων αυτών και από τότε δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ. Έτσι εδώ και τόσα χρόνια οι δείκτες του είναι κολλημένοι στις 2:34 την ώρα δηλαδή της εκτέλεσης. 

 

Μέσα στη πόλη υπάρχει ο σταθμός του Οδοντωτού σιδηρόδρομου. Ο Οδοντωτός κατασκευάστηκε το 1895 επί Τρικούπη για να συνδέσει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Είναι ο στενότερος οδοντωτός της Ευρώπης και ο μοναδικός της Ελλάδας. Είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές με τρένο 23 χλμ διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και περνώντας μέσα από την άγρια φύση με τις εικόνες της να εναλλάσσονται καταλήγει στο Διακοφτό.

Κοντά στα Καλάβρυτα υπάρχουν δυο μονές που θα πρέπει να τις επισκεφθείτε οπωσδήποτε! Σε απόσταση 10 χλμ περίπου από τα Καλάβρυτα είναι η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Θεωρείται μια από τις παλαιότερες μονές καθώς  χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα. Αυτή η επιβλητική μονή είναι χτισμένη στο κοίλο μέρος του βράχου, σε ύψος 1000 μέτρων και όπως καταλαβαίνετε η θέα από εκεί πάνω είναι μοναδική.

Λίγο πιο κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί όπου σηκώθηκε το 1821, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, το λάβαρο της Επανάστασης. Μέσα στη μονή υπάρχει εκθεσιακό μουσείο που θα δείτε το λάβαρο και άλλα αντικείμενα από εκείνη την εποχή.

Φεύγοντας από την μονή της Αγίας Λαύρας ο δρόμος σας οδηγεί προς το χωριό Καστριά, όπου βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα. Μέσα υπάρχουν 13 λίμνες σε διάφορα επίπεδα καθώς επίσης και τεράστιοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες διακοσμούν την 30 μέτρων οροφή του και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Λίγο πιο κάτω από το Σπήλαιο των Λιμνών συναντάμε το χωριό Πλανητέρο και βλέπουμε τις πηγές του ποταμού Αορανού. Τα τρεχούμενα νερά και τα πανύψηλα πλατάνια δημιουργούν μια μοναδική ομορφιά στο τοπίο. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε πέστροφα, μιας και το μέρος φημίζεται για το ιχθυοτροφείο του και την καλή ποιότητα του ψαριού.  

Ιστορικά μνημεία, φυσικά, πανέμορφα τοπία και μοναδικές εμπειρίες κάνουν τα Καλάβρυτα τον ιδανικό προορισμό!

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη