Πέμπτη, 08 Μαϊος 2014 09:42

Αραβικά κεφάλαια σε Μεσσηνία - Ηλεία

Αραβες κεφαλαιούχοι έχουν δρομολογήσει τουριστικές επενδύσεις στη Δυτική Μεσσηνία και στην Ηλεία. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", σύμφωνα με το οποίο «σαουδαραβικά επενδυτικά σχήματα και σχήματα από το Αμπού Ντάμπι έχουν καταρτίσει ένα "short list" με επενδυτικά σχέδια στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, που περιλαμβάνει και την Πελοπόννησο».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

«Τη ζώνη που συγκροτεί το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας αλλά και εκείνη της Δυτικής Πελοποννήσου έχουν βάλει στο στόχαστρο τα αραβικά κεφάλαια, καθώς βλέπουν ότι μελλοντικά, σε συνδυασμό με τις δρομολογούμενες επενδύσεις του Αστέρα, του Ελληνικού και μεγάλων μαρινών, μπορούν να αποτελέσουν τις νέες "βιτρίνες" της χώρας αποτελώντας πόλο έλξης για όλη την ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται η διαφαινόμενη ανάληψη του μάνατζμεντ δύο εκ των μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης από την αλυσίδα Four Seasons συμφερόντων του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ (όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist), η σύμπραξη της Al Mabaar από το Αμπού Ντάμπι με Lamda και Fosun για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, και η δεδηλωμένη πρόθεση αραβικών εταιρειών να διεκδικήσουν τον επικείμενο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη κατασκευή μαρίνας στο Λαύριο που θα φιλοξενεί mega-yachts.

"Χτίζουν θέσεις" με άλλα λόγια, σε ένα παραθαλάσσιο μέτωπο το οποίο προορίζεται να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα "βιτρίνα πολυτελείας" του ελληνικού αλλά και μεσογειακού τουρισμού, με βάση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθείται στη χώρα μας για σύνθετες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες απουσίαζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Προτεραιότητα αποτελεί η Αττική, και οι επενδύσεις-κράχτες "νέας γενιάς" (π.χ. ενυδρείο στα πρότυπα του Ντουμπάι στο Ελληνικό, σύνθετα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στον Αστέρα, κ.ά), που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν νέα πρότυπα αναφοράς σε επίπεδο ποιότητας, αισθητικής, αρχιτεκτονικής και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Εδώ ταιριάζουν και τα σχέδια κατασκευής πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό όπως και αλλού, με το σκεπτικό ότι σε αυτή τη "νέας γενιάς" πολυτελή παραθαλάσσια ζώνη, πολυεκατομμυριούχοι και άλλοι κροίσοι, Αραβες και μη, θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα πολυτελές ακίνητο.

Σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο σε αυτό το νέο σκηνικό διαδραματίζουν φυσικά τα νέα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που υλοποιούνται από το Ιδρυμα Νιάρχου στο Παλαιό Φάληρο, τα σχέδια για τη δημιουργία τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή, και οι δρομολογούμενες μαρίνες (Αλιμος, Λαύριο, νησιά Αργοσαρωνικού) που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μικρά και μεγάλα yachts.
 
Τι βλέπουν στη Δυτική Πελοπόννησο

Στο στόχαστρο φαίνεται να έχουν βάλει τα αραβικά συμφέροντα και μια άλλη ζώνη, τη ραγδαία αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, και κυρίως τη Δυτική Μεσσηνία και Ηλεία, όπου και αυξάνεται ο αριθμός των τουριστικών συγκροτημάτων πολυτελείας.

Τον Αύγουστο του 2013 μάλιστα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ είχε ταξιδέψει στην Αθήνα, και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να συζητήσουν περί επενδύσεων χωρίς ωστόσο να γίνουν ανακοινώσεις ή να ληφθεί κάποια απόφαση, Τότε, το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest In Greece του παρέδωσαν ένα κατάλογο με υποψήφια για αγορά ή παραχώρηση πολυτελή τουριστικά projects μεταξύ των οποίων και ακίνητα στη Δ. Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σαουδαραβικά επενδυτικά σχήματα όσο και από το Αμπου Ντάμπι έχουν καταρτίσει ένα "short list" με επενδυτικά σχέδια στον χώρο του ελληνικού τουρισμού, που περιλαμβάνει και την Πελοπόννησο.
 
Στο μεταξύ σήμερα κατά τη διάρκεια της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που διεξάγεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Επικρατείας των ΗΑΕ Σεΐχης Αμπντουλάχ Βιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και Επικρατείας Αλ Ζαμπέρ, αντίστοιχα, αναμένεται να μεταφέρουν στην ελληνική πλευρά το ενδιαφέρον της χώρας για επενδύσεις στον τουρισμό. Λέγεται μάλιστα ότι βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης ελληνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας».